Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderzoeksproject MicroHealth: gezondere landbouwmethode, gezondere mens?

Steeds meer wetenschappelijke studies tonen aan dat micro-organismen in de bodem planten kunnen helpen om voedingsstoffen op te nemen en ze te beschermen tegen ziektes. Harro Bouwmeester, hoogleraar Plant Hormone Biology aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) gaat met het onderzoeksproject MicroHealth nog een stapje verder: "Met dit onderzoek gaan we voor eerst het verband leggen tussen de impact van de landbouw op het microbioom van de bodem en van de plant, en de gevolgen voor de mens."

"We gaan de conventionele landbouw vergelijken met de organische landbouw", zo vat Bouwmeester het in een notendop samen. "Zie je veranderingen in het microbioom van gewassen? Komen die microorganismen ook terecht in de landbouwproducten? En hebben ze effect op de nutritionele samenstelling van die producten? Vervolgens onderzoeken we met het Amsterdam Medisch Centrum (AMC) wat er gebeurt als mensen deze producten eten. Zien we verschillen in het darmmicrobioom? En heeft dat effect op de gezondheid?"

Voor MicroHealth bundelen diverse disciplines van de UvA hun kennis: plantwetenschappers, medisch specialisten, sociologen en data-analisten. Met Harro Bouwmeester als coƶrdinator. "Onze hypothese is dat in de organische landbouw een plant eer gebruik maakt van micro-organismen om voedingstoffen op te nemen uit de bodem. Inclusief nutriƫnten die planten in de conventionele landbouw niet uit kunstmest kunnen halen."

Het onderzoek gaat vijf jaar duren. "De eerste gewassen staan sinds begin april op het veld", vertelt Harro. "Met name groenten die ook rauw gegeten kunnen worden, zodat minder micro-organismen verloren gaan door bereiding." Ekoplaza helpt bij het leveren van de biologische landbouwproducten waarmee het onderzoek wordt gedaan.

Bron: Ekoplaza

Publicatiedatum: