Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bio-Planet introduceert producten op basis van bierdraf en gele spliterwten

Bio-Planet kondigt de lancering aan van twee innovatieve veggie producten op basis van bierdraf, in samenwerking met voedingsproducent Abinda en brouwerij Brunehaut. Daarnaast verwelkomt Bio-Planet, in samenwerking met La Vie Est Belle, twee varianten falafels, gemaakt van Belgische gele spliterwten.

"Bio-Planet heeft een jarenlange ervaring als grootste bio retailer. Bovendien zijn we altijd op zoek naar nieuwe bronnen van vezels en eiwitten en zijn we aandachtig voor het gebruik van reststromen. Dit past ook volledig in ons DNA van duurzame supermarkt. Daarnaast hebben we een zeer uitgebreid aanbod aan veggie- en vegan producten en ook een langdurige samenwerking met Abinda als leverancier van veggie producten," aldus Ann Coveliers, Aankoper Plantaardige Voeding bij Bio-Planet.

Bierdraf op je bord
"Plantaardige vleesvervangers bevatten vaak ongezonde ingrediënten om de textuur, kleur of smaak te verbeteren. Bierdraf, een overvloedig restproduct van de brouwerij-industrie, kan hiervoor als bron van vezel en eiwit een gezond, circulair alternatief vormen. Samen met Abinda, brouwerij Brunehaut en Hogeschool Vives, presenteert Bio-Planet daarom met twee nieuwe veggie, biologische lekkernijen op basis van de reststromen van Brunehaut's biertjes."

"Onder de nieuwe toevoegingen: een plantaardige tofuburger met draf en veggie apérokroketjes met bierdraf en kaas. De tofuburger leent zich dan weer perfect als vegan burger, de ideale basis voor een heerlijke burger met groenten en een pittig sausje."

"Het valoriseren van bierreststroom in voeding op grote schaal is een relatief nieuw fenomeen. Er bestaan nog geen gelijkaardige alternatieven binnen de retail-sector, hoewel deze aanpak een duurzame oplossing biedt voor de vermindering van voedselverspilling en het deuren opent voor innovatie en diversificatie binnen de voedingsindustrie."

"Mensen eten over het algemeen te weinig vezels op een dag. Het is dus van belang om voedingsmiddelen te consumeren waarin een voldoende hoeveelheid vezels aanwezig zijn. Al is het niet altijd makkelijk om hier als consument rekening mee te houden. Plantaardige vleesalternatieven bevatten vaak ongezonde ingrediënten om de textuur, binding, kleur of smaak te bevorderen. In ons product charter leggen we in detail uit welke eisen we stellen aan ons assortiment van vleesvervangers en hoe we plantaardig eten stimuleren. Zo kiezen we bewust voor gezonde, biologische, vezelrijke en minimaal bewerkte producten die aanzien kunnen worden als volwaardig vleesalternatief. Hier kan draf, als lokale en vezel- en eiwitrijke grondstof, een gezond alternatief vormen voor onder andere bindingselementen in vegetarische producten. Door de keten kort te houden en in België de grondstof te sourcen hebben we alle troeven in handen om een volwaardige en voedzame basis voor plantaardige vleesvervangers te bieden aan de consument voor een toegankelijke prijs,' aldus Katrien Neveux, Productstrateeg bij Bio-Planet.

Kikkererwt van eigen bodem
"Lichamelijke en mentale veerkracht vinden hun oorsprong in een gezond en goed gevoed darmstelsel. Peulvruchten zijn hierbij onmisbaar vanwege hun rijke vezelgehalte, maar worden vaak vergeten in ons dieet. Hoewel de kikkererwt gekend is, gedijt deze beter in warme en droge klimaten waardoor het telen van de peulvrucht geen evidentie is. Daarom lanceert Bio-Planet, in samenwerking met La Vie Est Belle, twee soorten falafels op basis van Belgische gele spliterwten."

Lieven Deraeve, Sales Director & Process Developer bij La Vie Est Belle: "Precies een jaar geleden gingen we het engagement met Bio-Planet aan om dit traject uit te werken. Zoekende naar een aantrekkelijke manier om peulvruchten, anders dan kikkererwten die enkel in een een warm en droog klimaat gedijen, te gaan verwerken zijn we op twee type producten uitgekomen: falafels (waar we om geprezen worden) en hummus. Die laatste is een stille droom van mij waar ik al een aantal jaar op broed. Twee jaar geleden startte het project met het zoeken naar de geschikte lokale peulvruchten. Tuinbonen en gele erwt bleken het meest belovend. Twee gewassen die van oudsher hier geteeld werden en in onze streken dus goed gedijen (in volle grond, zonder hoge grondeisen en idealiter in zon of halfschaduw), maar door industrialisering hun plaats steeds minder voelden op de borden bij de mensen thuis. Met onze eerste oogst klopten we aan bij Vives Hogeschool, om er de nutriënten, anti nutriënten, werkbaarheid, smaak en andere zaken te vergelijken met de kikkererwt. En wat bleek…gele spliterwt en kikkererwt zijn bijna twee identieke producten waar het verschil hem in details zit die enkel een geoefend pallet kan onderscheiden in een vergelijkende test."

Bron: Bio-Planet

Publicatiedatum: