Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Grote vraag is: hebben de supermarkten nu eindelijk een substantiële verbetering ingezet?"

Superlijst vervolgt onderzoek naar gezondheid bij supermarkten

De derde editie van het onderzoek 'Superlijst Gezondheid' door Questionmark is van start gegaan. Hierin vergelijkt de onafhankelijke denktank voor de derde keer hoe Aldi, Albert Heijn, Dirk, Ekoplaza, Jumbo, Lidl en Plus hun klanten helpen gezond te eten. Questionmark werkt hiervoor samen met Nierstichting, Diabetes Fonds, Hartstichting en Maag Lever Darm Stichting verenigd in de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie (AVGG) en krijgt steun van de Noaber Foundation. Het rapport met de ranglijst verschijnt in november dit jaar.

Bijdrage aan gezondheid over de tijd inzichtelijk
Superlijst toonde in de voorgaande edities aan dat promoties van supermarkten voor ruim 80% bestaan uit ongezonde producten. Dat terwijl 70% van wat Nederlanders eten en drinken uit de supermarkt komt. Ekoplaza en Lidl eindigden in Superlijst Gezondheid 2022 als voorlopers, gevolgd door Dirk in de middenmoot en Aldi, Jumbo, Coop, Albert Heijn en Plus als achterlopers. Charlotte Linnebank, directeur Questionmark: "Komende Superlijst zal laten zien welke ontwikkeling de supermarkten doormaken. Grote vraag is: hebben de supermarkten nu eindelijk een substantiƫle verbetering ingezet om met hun beleid, assortimenten, promoties en winkelinrichting hun klanten te helpen kiezen voor meer gezond en minder ongezond?"

Doelstellingen Nationaal Preventieakkoord nog buiten bereik
Supermarkten hebben in 2018 in het Nationaal Preventieakkoord (NPA) afgesproken zich in te zetten om gezond leven te stimuleren. Onderzoek van RIVM liet zien dat supermarkten nog onvoldoende bijdragen aan de doelstellingen van het akkoord. Ondertussen lijdt de helft van de volwassen Nederlanders overgewicht. Het schokkende en meest recente nieuws dat het RIVM onlangs bracht, is dat dit percentage blijft groeien. Vandaag debatteert de Tweede Kamer met demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen over leefstijlpreventie.

Laatste kans
Ook heeft inmiddels 1 op de 8 kinderen overgewicht. Supermarkten zijn de belangrijkste leveranciers van levensmiddelen, ook voor jongeren. Niet alleen vanwege de dagelijkse boodschappen die hun ouders doen. Onderzoek van RIVM laat zien dat scholieren ook tijdens tussenuren en pauzes zelf ongezond eten en drinken halen bij supermarkten als hartige snacks, snoep, koek en/of frisdrank met suiker.

Diena Halbertsma, voorzitter van de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie: "We zijn benieuwd of uit deze editie van Superlijst naar voren komt dat de supermarkten zich na zes jaar eindelijk aan de afspraken houden die in het NPA zijn vastgelegd. Wat ons betreft is dit de laatste kans voor de branche om op eigen initiatief stappen te maken. Mocht uit het onderzoek blijken dat er nog steeds geen of onvoldoende maatregelen zijn getroffen, dan zien wij dat als een extra reden om een gezonder aanbod en een verbod op kindermarketing voor ongezonde producten af te dwingen via wetgeving."

Onderzoeksmethode
Superlijst Gezondheid vergelijkt wat zeven Nederlandse supermarkten doen om gezond voedsel de makkelijke keuze te maken. Dit onderzoek vergelijkt de supermarkten die ruim 80 procent van de markt vertegenwoordigen. Dataverzameling loopt van 15 mei tot en met 8 juli. Questionmark publiceert het rapport met de ranglijst in november 2024.

Voor meer informatie: www.thequestionmark.org

Publicatiedatum: