Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Grondige veranderingen in samenleving nodig om 'diabetescrisis' tegen te gaan

Het is natuurlijk ontzettend overweldigend, die voedselomgeving. Overal waar je kijkt zie je lekker en ongezond eten. Als je gezond wil leven, moet je daar continu weerstand aan bieden. Dat lukt natuurlijk niet altijd", vertelt Anne Roefs, hoogleraar psychologie en neurowetenschappen van abnormaal eetgedrag bij NOS. "Je kunt je afvragen tot in hoeverre je hier echt keuzevrijheid in hebt. Je bent er natuurlijk zelf bij als je iets ongezonds uitkiest, maar we worden continu bespeeld door marketing. Het doel van de voedselindustrie is zoveel mogelijk geld verdienen, niet om jou een gezond dieet voor te schotelen."

Het is 1 van de reacties van experts op de bekendmaking van het diabetesfonds dat meer dan 1,4 miljoen Nederlands een grote kans hebben om diabetes type 2 te krijgen. De samenleving is zo ingericht dat het moeilijk is een gezond leven te leiden, zo stellen de experts.

Erik Does, CEO van Ekoplaza, reageerde via zijn LinkedIn ook op het nieuws. "Voor de meeste mensen geldt dat een paar weken gezond eten al gewoon een groot deel van de oplossing is. Neem de tijd om te beseffen wat je in je mond stopt en de keuzes die je maakt. Al eens een Ekoplaza bezocht. Laat je verleiden door ├ęcht lekker eten en wordt gezonder oud", zo stelt hij.

Publicatiedatum: