Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Dido van Klinken zoekt medestanders voor initiatief 'Free Organic'

"Op weg naar een meer vriendelijke en werkbare bio-regelgeving"

Tholen - "Free Organic is tweeledig bedoeld: ten eerste om bio te bevrijden van het juk van de regelgeving, en ten tweede om de certificering kosteloos te maken." Aan het woord is Dido van Klinken, initiatiefnemer van Free Organic, die op zoek is naar meer medestanders om het initiatief van de grond te krijgen.

Dido is van mening dat de huidige bio-regelgeving te belastend is geworden voor ambachtelijke producenten. "De regels schieten hun doel voorbij en ontmoedigen nieuwe biologische ondernemers. Daarom roep ik alle kleine ambachtelijke producenten van biologische producten op om zich te verenigen. Samen kunnen we meer invloed uitoefenen op de besluitvorming over de biologische regels die wij dagelijks tegenkomen in ons beroep."

De huidige regels geven volgens de ondernemer een negatief gevoel. "Ze zijn gebaseerd op angst en argwaan. De angst dat bio-ondernemers opzettelijk de regelgeving niet naleven. Terwijl veruit de meeste bio-bedrijven uit idealisme kiezen voor hun biologische certificering. Het heeft geleid tot een overdreven controlesysteem dat heel veel administratieve rompslomp met zich meebrengt. De procedures zijn echter een wassen neus. Als je moedwillig wil frauderen is dat met het huidige systeem niet te voorkomen of te traceren. Dus we doen een hoop werk dat niet ten goede komt aan de echte betrouwbaarheid van de sector. Eerder wordt het tegenovergestelde bereikt omdat er administratief nogal eens een afwijking wordt gesignaleerd bij controles. Daardoor lijkt het voor de buitenwereld of we een frauduleuze club zijn."

Verzwaard toezicht
Dido is eigenaar van Stadsbakkerij Broodt in Eindhoven, opgericht in 2013 en 100% biologisch. "Alles kopen we bio in en we verwerken alleen maar gecertificeerde producten. Kan niet mis gaan zou je zeggen. Maar sinds traceerbaarheid een issue is zijn we verdacht geworden. Doordat ik het traceerbaarheidssysteem niet op orde had - geen idee waar het over ging en hoe je dit moest aanpakken - werden bij de controle een aantal afwijkingen geconstateerd. Dit leidde tot niveau kritische afwijking. Terwijl we nog net zo 100% bio waren als alle 8 jaren daar voor. En natuurlijk verzwaard toezicht en een veel hogere bijdrage, 1% van de omzet gaat naar Skal."

"Regie weer in handen krijgen"
Protesten bij Skal kregen volgens Dido geen gehoor. "Skal verschuilt zich achter de EU-regels, waar zij overigens zelf aan hebben meegewerkt. Bezwaren tegen de regels worden afgedaan met de regels. Kafkaëske toestanden. We zouden als bio-sector zelf, veel meer moeten meepraten en beslissen over de regels en procedures die ons worden opgelegd. Ooit is de sector uit idealisme geboren, maar we zijn inmiddels de regie over 'ons' idee helemaal kwijt. Om de regie weer in eigen handen te krijgen wil ik de bio-ondernemers mobiliseren."

Voor meer informatie:
Dido van Klinken
Stadsbakkerij Broodt/Free Organic
Smalle haven 101
5611 EH Eindhoven
040 2112200
[email protected]
www.broodt.nl

Foto: Daniëlle de Rost