Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
ACM en Europese Commissie grijpen in

Luchtvaart moet stoppen met misleidende duurzaamheidsclaims

De Europese consumententoezichthouders roepen 20 Europese luchtvaartmaatschappijen op hun misleidende duurzaamheidsclaims aan te passen. De luchtvaartmaatschappijen moeten binnen 30 dagen de misleiding van consumenten door foute duurzaamheidsclaims stoppen. Deze gezamenlijke actie is gestart na een klacht van de Europese consumentenorganisatie BEUC, waar de Consumentenbond deel van uitmaakt. De Autoriteit Consument & Markt is een van de leidende toezichthouders bij deze actie.

De ACM zelf is ook scherp op allerhande duurzaamheidsclaims, ook in andere sectoren. "Consumenten moeten met vertrouwen een duurzamere keuze kunnen maken. Niet alleen consumenten moeten worden beschermd tegen misleidende claims. Bedrijven die zich inspannen voor duurzaamheid en daarover eerlijk communiceren moeten worden beschermd tegen bedrijven die misleidende claims gebruiken. Om bedrijven houvast te geven bij het formuleren van hun duurzaamheidsclaims heeft de ACM de Leidraad duurzaamheidsclaims uitgebracht."

Overal 'duurzaamheid' op plakken blijkt vaak een marketingtrucje. Ook in andere sectoren, waaronder zeker ook de tuinbouw, lijkt een beetje voorzichtigheid met het overvloedige gebruik van de term raadzaam. Bij een overdaad aan 'duurzaamheid' verliest de term waarde, en dat is dan ook precies een van de punten waarop de ACM wijst: Bedrijven die zich inspannen voor duurzaamheid en daarover eerlijk communiceren moeten worden beschermd tegen bedrijven die misleidende claims gebruiken.

Bron: ACM

Publicatiedatum: