Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ierland: 10% van het voedsel voor openbare aanbestedingen moet biologisch zijn

De Ierse minister Pippa Hackett is verheugd over de goedkeuring door de regering van de strategie en het 'Green Public Procurement Strategy and Action Plan', waarin staat dat minimaal 10% van het voedsel dat via overheidsopdrachten wordt ingekocht, biologisch gecertificeerd moet zijn. De strategie bepaalt ook dat de hoeveelheid seizoensgebonden producten een belangrijk criterium moet zijn bij de inkoop van voedsel door de overheid.

Minister Hackett: "Ik heb sinds 2020 hard gewerkt aan de ontwikkeling van onze biologische sector. In die tijd hebben we een verdrievoudiging gezien van zowel het aantal biologische boeren als de oppervlakte van het land dat biologisch wordt bewerkt. Minister Ossian Smyth en ik hebben een aantal maanden nauw samengewerkt aan dit nieuwste beleidsinitiatief om ervoor te zorgen dat ministeries en staatsagentschappen meer biologisch en seizoensgebonden voedsel inkopen, en ik ben verheugd dat dit wordt weerspiegeld in de uiteindelijke groene strategie voor overheidsopdrachten en het actieplan die door de regering zijn goedgekeurd."

Minister Hackett vervolgt: "Vanaf nu moet 10% van de waarde van het voedsel dat door overheidsinstanties wordt aangekocht in het kader van nieuwe contractuele regelingen biologisch gecertificeerd zijn. We willen een diverse biologische sector ondersteunen, dus ik vond het vooral belangrijk dat in de strategie werd bepaald dat het percentage van 10% moet worden gehaald voor individuele voedselcategorieën, in plaats van dat het hele doel wordt gehaald door leveringen van slechts één of twee voedselcategorieën."

Verwijzend naar de milieuambities van Ierland, merkte minister Hackett op: "Volgens het klimaatactieplan moet in 2030 10% van de landbouwgrond in Ierland biologisch worden bebouwd. Een van de manieren waarop we nog meer boeren kunnen helpen om over te schakelen op biologische landbouw, is door de staat aan te moedigen biologisch voedsel te kopen. We weten dat overheidsopdrachten in andere EU-lidstaten heel goed hebben gewerkt als beleidshefboom om de biologische sector te laten groeien. Ik kijk uit naar de resultaten van deze beleidswijziging hier in Ierland in de komende jaren, naast de promotiecampagnes voor biologische producten van Bord Bia en de grotere aanwezigheid op internationale biologische handelsevenementen."

De minister voorziet een rooskleurige toekomst voor de Ierse biologische landbouw. "Er zullen perioden van het jaar zijn waarin we biologisch voedsel gemakkelijker en in veel grotere hoeveelheden kunnen leveren, en in die perioden wordt misschien wel veel meer dan 10% biologisch voedsel gebruikt. Er zullen natuurlijk ook maanden zijn waarin de aanvoer wat lager ligt. De sleutel is om dat percentage van 10% in de loop van het jaar te halen, en ik kijk er echt naar uit om te zien hoe onze staatsagentschappen en overheidsafdelingen bijdragen aan die doelstelling door voedzaam, smakelijk biologisch voedsel aan te bieden, geproduceerd op een manier die goed is voor de boeren en voor ons milieu."

Voor meer informatie: www.gov.ie

Publicatiedatum: