Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nedersaksen wil biologische landbouw stimuleren

De Duitse deelstaat Nedersaksen subsidieert bedrijven die overschakelen of zijn overgeschakeld op biologische landbouw met een zogenaamde areaalpremie. De staat betaalt ook extra voor onderzoek, onderwijs en begeleiding op het gebied van biologische landbouw. Volgens het ministerie van Landbouw is de stemming nu positiever. Nieuwe cijfers, die halverwege dit jaar worden gepubliceerd, zullen uitwijzen of de maatregelen de uitbreiding van de biologische landbouw stimuleren.

Biologische doelstellingen momenteel onrealistisch
Maar de laatste actuele cijfers uit 2022 tonen aan dat de doelstellingen, opgesteld in samenwerking tussen politiek, landbouw en natuurbescherming in de zogenaamde 'Niedersächsische Weg', onrealistisch lijken. De minister van Landbouw van Nedersaksen, Miriam Staudte (Groenen), zei dat het moeilijk lijkt "om het gestelde doel voor 2025 te bereiken". Van de 2.600 landbouwbedrijven in Nedersaksen zou volgend jaar 10% met biologische standaarden moeten werken. In 2022 was dat 7%.

Inflatie dwingt consumenten tot goedkopere levensmiddelen
De Landbouwvereniging Landvolk Niedersachsen ziet de sector op de juiste weg, maar deelt ook de inschatting van minister Staudte over de doelstellingen. "De in het actieplan Biologische landbouw vereiste 10% tegen 2025 lijkt op dit moment eerder onrealistisch", aldus Landvolk. Een obstakel is vooral de economische situatie van de consumenten. "De inflatie van de afgelopen jaren heeft ertoe geleid dat veel mensen meer op prijzen letten dan voorheen, geneigd zijn om eerder goedkopere levensmiddelen te kopen en biologische producten van discounters verkiezen boven die van de biologische speciaalzaak", verklaarde de boerenvereniging.

Financiële prikkels kunnen helpen
Volgens Landvolk moet er veel meer aandacht komen voor directe verkoop en de biologische speciaalhandel bij de consumenten. Financiële prikkels zoals het afschaffen van de btw op biologische AGF uit de Europese Unie zouden kunnen leiden tot een toename van het koopgedrag en daardoor tot een gezonder voedingspatroon. Een punt dat ook minister van Landbouw Staudte ondersteunt. Zij pleit voor een nieuw belastingstelsel met prikkels voor biologische producten.

Bron: www.ndr.de

Publicatiedatum: