Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'Landgrabber des Jahres 2024'

Oneervolle prijs voor biologische retailer Dennree

De Arbeitsgemeinschaft bäuerliche Landwirtschaft (AbL) Mitteldeutschland heeft Duitslands grootste biologische winkelketen Dennree uitgeroepen tot 'Landgrabber des Jahres 2024'. De prijsuitreiking vond afgelopen zaterdag plaats voor een Denns-Biomarkt filiaal in Dresden Neustadt, geflankeerd door tractoren, zo maakt de AbL in Dresden bekend.

Volgens de AbL is de actie bedoeld om de aandacht te vestigen op de bedreiging van boerderijen door concurrentie van grote niet-agrarische bedrijven. 'Land grabbing' verwijst naar de grootschalige aankoop van landbouwgrond door financieel sterke spelers.

Foto: AbL Mitteldeutschland

Volgens de AbL kocht Dennree GmbH, gevestigd in Töpen, begin dit jaar de landbouwcoöperatie Großzöbern in Vogtland (Saksen) en beheert het daardoor nu meer dan 6.000 hectare land. In samenwerking met de detailhandel zijn land, productie, verwerking en verkoop nu in één hand geconcentreerd, aldus de AbL.

Anne Neuber, directeur van AbL Mitteldeutschland: "Dit kan ook een probleem worden voor de biologische sector," waarschuwt AbL-directeur Anne Neuber: "De hernieuwde grondaankoop door Dennree maakt duidelijk dat boeren niet kunnen concurreren met niet-agrarische investeerders. De bedrijven verdienen hun geld niet in de landbouw en kunnen daarom willekeurig hoge prijzen betalen. Daarom reiken we Dennree de prijs 'Landgrabber des Jahres 2024' uit."

Clemens Risse, landbouwer in Meißen en regionaal directeur van AbL in Saksen: "Geen enkele boerderij, groot of klein, kan op lange termijn overleven tegen de concurrentie van grote, goed gefinancierde bedrijven. Op enkele uitzonderingen na bewerken we allemaal 70-80% van ons land op pachtgrond. Als er een investeerder achter een boerderij staat, zal deze alle andere pachtaanbiedingen in de regio overbieden. Dit brengt het voortbestaan van bestaande boerderijen in gevaar."

Voor meer informatie: www.abl-mitteldeutschland.de
Foto: AbL Mitteldeutschland

Publicatiedatum: