Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bert van Ruitenbeek pleit voor systeemverandering in aanloop naar stemming 'Wet dieren'

"Het kan en het moet anders"

Vandaag stemt de Kamer over de wet dieren. "Hopelijk hebben ze goed naar ons betoog geluisterd tijdens het rondetafelgesprek", geeft Bert van Ruitenbeek, directeur Stichting Demeter aan, die pleitte voor een systeemverandering. "We zouden natuurlijk willen dat veel meer boeren de ruimte krijgen om die stappen te maken, maar dat kan alleen in een systeemverandering. Dierhouderij staat niet op zich en als je een grondgebonden veestapel hebt, dan krijg je automatisch een kleinere veestapel en dan los je ook heel veel dierenwelzijnsproblemen op. Wat in ieder geval niet meer kan is goedkoop vlees produceren en aanbieden in binnen- en buitenland."

Hij benadrukte dat de regering geld moet geven aan een transitie en veel minder aan uitkopen. Zorg dat de juiste keuze in het schap ook toegankelijk wordt voor iedereen. Er liggen tal van idee├źn en rapporten. "Het kan en het moet anders en ik wens jullie succes en wijsheid, hierbij."

Het statement dat Bert op donderdag 29 februari hield in het rondetafelgesprek van de vaste commissie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, is hier terug te luisteren (vanaf 1.41.00).