Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologische landbouw in regio Parijs stagneert voor het eerst in vijftien jaar

Hoewel de regio Parijs in 2023 34 nieuwe biologische landbouwbedrijven heeft verwelkomd, heeft ze ook de terugschakeling van meer dan 1400 hectare geregistreerd. Deze symbolische stop weerspiegelt de ontevredenheid van de sector over de overheidsmaatregelen om de landbouwcrisis op te lossen.

Biologische landbouw is sinds 2008 gestaag gegroeid in de regio Parijs, maar in 2023 stagneerde de groei, volgens de 'Groupement des agriculteurs bio d'Île-de-France'. Met 38.540 hectare in de binnen- en buitenwijken, op 664 boerderijen, is slechts 15% van de boerderijen in de Parijse regio toegewijd aan biologische landbouw, wat neerkomt op 6,83% van de gebruikte landbouwgrond. Deze trend is vergelijkbaar met het nationale gemiddelde van 10,7%.

Het aantal boerderijen stagneert
Tegen 2023 zal de regio Ile-de-France 2.425 hectare aan biologische landbouw hebben verloren, gecompenseerd door 1.660 hectare aan nieuwe boerderijen. Thomas Lafouasse van de 'GAB Île-de-France' zegt dat de biologische graancrisis tot meer omschakelingen had kunnen leiden. Toch worden er initiatieven genomen, zoals een project rond biologisch brood.

De 34 nieuwe biologische boerderijen in 2023 vertegenwoordigen 12 omschakelingen van akkerbouw, voornamelijk in Seine-et-Marne en Essonne. Yann Madelaine, die een melkveebedrijf opzet in Villeneuve-Saint-Denis, wil zijn bedrijf zelfvoorzienend maken en prioriteit geven aan korte distributiekanalen.

34 nieuwe biologische boerderijen tegen 2023
Ondanks de omschakelingen zijn sommige vakbonden, zoals FNSEA, van mening dat biologische landbouw een nichemarkt is. Thomas Lafouasse van GAB voorspelt echter dat tegen 2050 minstens 60% van de landbouwgrond biologisch zal zijn. Biologische boeren hebben verklaard dat ze geen financiële steun hebben gekregen, zoals de verlaging van de GLB-subsidies. Ze willen meer erkenning voor hun werkwijze.

Bron: CentrePresse.fr

Publicatiedatum: