Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Willem van Wijk (NatuurPlan) deelt overdenkingen na BioBorrel

"Bewustzijn van de consument komt nog voor de financiën"

Willem van Wijk (NatuurPlan) was afgelopen dinsdagavond aanwezig bij de BioBorrel in Amsterdam. Tijdens en na deze bijeenkomst kwamen er wat gedachten bij hem op, die hij graag zou willen delen met de lezers van Biojournaal. Zo is het volgens hem essentieel om het bewustzijn in de samenleving voor gezonde duurzame landbouw en voeding snel en sterk te vergroten:

Het was een interessante bijeenkomst en goed geleid door Esther Molenwijk. De sprekers waren twee onderzoeksjournalisten van Investico en Thomas Oudman, journalist van De Correspondent die het geweldige boekje 'Uit de shit' heeft geschreven.

Een belangrijk punt bij deze bijeenkomst was het achterblijvende aandeel van biologische landbouw en- voeding in Nederland, zeker in vergelijking tot andere Europese landen.

Op de vraag van Esther hoe we dat tij nu eens goed en snel kunnen keren kwamen diverse reacties uit de zaal en van het podium met waardevolle elementen.

Eén keer werd daarbij door iemand uit de zaal het woord 'bewustzijn' genoemd. Na meer dan 40 jaar ervaring in de biologische sector (onder andere als medeoprichter van Eosta en Biofresh Belgium) durf ik te stellen dat het bewustzijn van 'de consument' op de eerste plaats komt gevolgd door onder andere de financiën.

Volkert Engelsman hield vanuit de zaal een goed betoog over de ingrijpende financiële consequenties voor de belastingbetaler (wij allemaal) als we door blijven gaan met de huidige dominante (95%) chemisch-synthetische manier van landbouw bedrijven. De kosten van het opruimen c.q. compenseren van alle ecologische- en sociale schade die aangericht wordt door de gangbare industriële vorm van landbouw wordt niet beseft door het grootste deel van de samenleving en wordt voornamelijk in stand gehouden door de grote Agro-Chemie bedrijven en de financiers hierachter. De boer heeft geen verdienmodel maar is veeleer het verdienmodel van deze organisaties! Een heel slechte zaak.

Pas als je je echt bewust bent van wat er nu gaande is met het overgrote deel van de productie van ons voedsel (of beter gezegd: vulling…) en wat voor een (negatieve) impact dit heeft op mens, dier en natuur bestaat er een goede kans dat dit tot een ander, meer duurzaam aankoopgedrag van voeding leidt.

Ik denk dat met name de overheid en andere (ook activistische) organisaties zoals Wakker Dier, Greenpeace, Milieudefensie, de Partij voor de Dieren, Extinction Rebellion, Het Wereld Natuurfonds, Natuur- en Dierenbeschermingsorganisaties etc. etc. hierbij een belangrijke rol kunnen spelen.

Als wij als voorbeeld onze kinderen op de scholen op een eerlijke manier kunnen leren wat goed voedsel is en hoe het tot stand komt, zal dit zeker leiden tot meer bewustzijn en een duurzamer aankoopgedrag, ook van hun ouders en verdere familie.

De huidige biologische- en biologisch dynamische productie-, verwerkings- en handelsbedrijven dienen als voorbeeld (zoals Thomas Oudman terecht opmerkte) voor de rest van onze landbouw- en voedingssector! Dit voorbeeld wordt mijn inziens steeds belangrijker in het maatschappelijk debat.

Zolang het geld (en de hang naar geld) de dominante rol blijft spelen die het nu doet zal, zeker in een op geld gericht land als Nederland, de weg naar een andere, veel ecologischer en meer vitale landbouw en voeding een moeilijke en trage weg blijven met alle frustraties van dien voor de mensen die zich wel bewust zijn van wat er zich afspeelt.

Mijn conclusie is derhalve dat we niet morgen een knop kunnen omzetten maar wel het bewustzijn in de samenleving voor een gezonde duurzame landbouw en voeding linksom of rechtsom snel en sterk moeten vergroten. De overheid zal hierbij de leiding moeten nemen en daartoe dit bewustzijn allereerst zelf moeten omarmen.

Voor meer informatie:
Willem van Wijk
NatuurPlan BV
Holten
+31 (0)6 57934407
w.vanwijk@natuurplan.com

Publicatiedatum: