Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Zit de biologische sector ook in zichzelf vast?

Fotoreportage BioBorrel 5 maart 2024: 'Wat houdt bio tegen?'

Tholen - De BioBorrel van gisterenavond, dinsdag 5 maart, draaide om de vraag 'Wat houdt bio tegen?'. Zoals we inmiddels gewend zijn gaf ook deze editie weer de nodige stof tot nadenken. Zit de biologische sector ook in zichzelf vast, zolang er niet meer consumenten biologische producten gaan kopen? Duidelijk is dat er nog heel veel moet gebeuren om de sector verder vooruit te helpen.

Klik hier om de fotoreportage te bekijken.

De bio-sector heeft de afgelopen jaren amper (financiƫle) steun gekregen, bleek uit de duidelijke cijfers die onderzoeksjournalisten Simon Dequeker en Freyan Bosma van Investico presenteerden. Zo is Nederland het enige EU-land dat geen subsidie geeft aan biologische boeren. Nadat dit duidelijk werd ging er een golf van verbazing door de zaal. Ook schoof bioloog Thomas Oudman aan. Hij gaf onder meer zijn mening over de rol van de biologische sector in het overleg rond het geklapte Landbouwakkoord. Thomas benadrukte dat de biologische boeren het goede voorbeeld geven en dat we dat zeker niet moeten vergeten en meer moeten uitdragen.

De interviews en daaropvolgende paneldiscussie riepen de volgende vragen op: Als er budget vrijkomt, waar kan dit dan het beste voor ingezet worden? Is marktontwikkeling een logische eerste stap? Of moeten we juist naar de aanbodkant kijken? Is er behoefte aan meer omschakelsteun? Zit de biologische sector in zichzelf vast, zolang de consumentenvraag niet groeit? Niet alle neuzen lijken namelijk dezelfde kant op te wijzen. En is de sector al klaar voor een verdere groei? En is de meerwaarde van biologisch duidelijk genoeg voor de consumenten?

Thomas Oudman, Freyan Bosma en Simon Dequeker

De meer dan 100 toehoorders waren het eens dat de biologische landbouw als koploper meer ondersteuning verdient. Men vroeg zich onder meer hardop af waarom niet 15% van de begroting van het LNV naar bio-landbouw kan gaan als je dit percentage qua landbouwaandeel wilt halen?

Vanwege de grote belangstelling vond de BioBorrel dit keer plaats in een andere zaal in Pakhuis De Zwijger (Amsterdam), de IJzaal op de vijfde verdieping van het pand. Een juiste beslissing, aangezien ook deze zaal vrijwel helemaal gevuld werd. Er waren dit keer relatief veel boeren van de partij, evenals de nodige biowinkeliers.

Klik hier om de fotoreportage te bekijken.

Voor meer informatie: www.debioborrel.nl