Tholen - Even leek de rust wedergekeerd, maar zoals al door menig Belgisch handelaar voorspeld op de afgelopen Fruit Logistica, zijn de boeren deze ochtend weer protesterend de straat op gegaan. De administratieve rompslomp, regelgeving, de Green Deal en oneerlijke concurrentie vanuit het buitenland zorgt ervoor dat zo'n 500 trekkers naar de haven van Antwerpen besloten te gaan voor blokkades. "We hebben het te accepteren en kunnen enkel onze klanten informeren, waarna we er snel hopen te geraken", zo vertelt Dennis Van de Perre van Fresh Connection.

De Vlaams premier Jambon zei gisteren, vooruitblikkend op het protest van vandaag, dat hij hoopt "dat iedereen het gezond verstand gebruikt", zo schrijft NOS. "Wij gebruiken het gezond verstand hier rond de tafel om tot een akkoord te komen. Ik denk dat niemand de blokkade van de Antwerpse haven graag ziet gebeuren, maar het is aan iedereen om zijn eigen verantwoordelijkheid nemen. Ik hoop dat men morgen redelijk is." En dat lijkt vooralsnog wel degelijk te gebeuren. "Uiteraard ervaren ook wij er wel hinder van, maar ik kan het allemaal wel begrijpen. Iedereen werkt om een centje te verdienen en als dat je moeilijk wordt gemaakt, moet je soms lawaai maken", vervolgt Dennis.

Over het algemeen vallen de gevolgen voor de logistieke dienstverlener dan ook nog mee. "In de ochtend hebben we wel echt wat problemen gekend. Natuurlijk heb je voornamelijk tijdsverlies, maar het meeste zullen we nog wel kunnen leveren vandaag. Zij het met de nodige vertraging. Ze staan op strategische locaties aan de terminals, maar mondjesmaat laten ze meestal nog wel wat chauffeurs door. Het is een soort filterblokkade, waardoor onze chauffeurs uiteindelijk wel op locatie zullen komen."


Foto Vlaams Verkeerscentrum

De haven geeft aan dat er in de ochtend grote hinder was in het havengebied, waarbij filterblokkades zijn bevestigd op verschillende plaatsen in de Antwerpse haven. Ze vragen bestuurders om te allen tijde een reddingstrook te voorzien. Vrachtwagenchauffeurs worden gevraagd om gebruik te maken van de rechterrijstrook zodat autoverkeer minstens de andere strook kan gebruiken. "Wij moeten er nu eenmaal mee omgaan en door", legt Dennis uit. "We hebben een grote trafiek van Belgiƫ naar Nederland, waardoor het vervelend kan zijn voor klanten die net een KCB keuring hebben voorzien. Dan loopt alles achter. Alleen nogmaals: als ik teler was, had ik waarschijnlijk hetzelfde gedaan."

Of er de komende periode nog meer acties zullen zijn, twijfelt hij dan ook niet aan. "Ik ben er wel zeker van dat we nog meer protesten zullen zien zo lang dit niet opgelost is. En niet enkel in de haven van Antwerpen, maar door heel Belgiƫ. Vandaag is het misschien Antwerpen, maar morgen kunnen ze weer naar Brugge of trekken de boeren naar de grenzen. Het is moeilijk te voorspellen, maar we kunnen alleen afwachten. Het is aan de politiek om tot een akkoord te komen."

Donderdag overleggen de Vlaamse regering en landbouworganisaties opnieuw over de toekomst van de agrarische sector. De Vlaamse premier Jambon annuleert zijn geplande bezoek aan Barcelona in de hoop dat er tegen die tijd een akkoord ligt met de boeren, zo meldt NOS. Of het protest vandaag beperkt blijft tot de Antwerpse haven, is nog niet duidelijk. Ook de havens van Gent en Zeebrugge worden vandaag mogelijk bezocht door de demonstrerende boeren. "We hoorden her en der dat er al wat blokkades waren opgeheven, maar zojuist vernomen we toch dat ze nog niet opgelost zijn. Er blijken toch nog kaaien in Antwerpen onbereikbaar. Ook vernamen we dat er nog blokkades aan de sluizen zijn waar de bruggen open blijven staan om schepen door te kunnen laten", besluit Dennis.

Voor meer informatie:
Dennis Van de Perre
Fresh Connection
info@freshconnection.be
www.freshconnection.be