Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bio-pionier Martin Lichtenhahn

"De biologische groentemarkt inmiddels net zo competitief als de conventionele"

Martin Lichtenhahn heeft in de afgelopen decennia een aanzienlijke invloed gehad op de biologische groenteteelt in Zwitserland. "De komst van Coop met biologische groenten als leidend product in het Naturaplan-programma, zo'n 30 jaar geleden, was de ultieme 'game-changer'. Dit leidde tot een golf van omschakeling bij veel gespecialiseerde en professionelere groenteteeltbedrijven. De oprichting van de Commissie voor Biologische Groenten, samen met de toenmalige VSBLO en de Vereniging van Zwitserse Groenteproducenten (VSGP) enkele jaren eerder, zorgde al voor meer aandacht en aanwezigheid van de biologische groenteteelt in de sector," aldus Lichtenhahn in een interview met het vakblad Der Gemüsebau.

"In tegenstelling tot vroeger is er nu een markt voor biologische groenten. Echter, deze markt is net zo concurrerend geworden als de conventionele sector. De prijsdruk van grote afnemers leidt steeds vaker tot zorgen over de bestaanszekerheid bij de bedrijven. Bijvoorbeeld, de aanbestedingen van Migros resulteren in een voortdurende prijsspiraal naar beneden, wat weinig perspectieven biedt. Hierdoor ondermijnen de grote afnemers uiteindelijk ook de waarden van duurzaamheid en ecologie die ze sterk promoten in het openbaar. Toch moet ook de productie naar zichzelf kijken en meer solidair met elkaar omgaan. Het hanteren van dumpingprijzen om marktaandeel te winnen, is vergif voor de sector," zegt hij.

Voor meer informatie:
https://innoplattform.bio/

Publicatiedatum: