Ongeveer 350 Ierse boeren moeten hun vooruitbetaling voor het Organic Farming Scheme (OFS) nog ontvangen, volgens het Department of Agriculture, Food and the Marine (DAFM).

De vooruitbetalingen aan biologische boeren begonnen op 7 december 2023. Tot nu toe heeft ongeveer 90% van de deelnemers aan de regeling voorschotten ontvangen. De DAFM heeft aan Agriland bevestigd dat er gewerkt wordt aan de afronding van de betalingen voor de resterende 10% van de deelnemers. Het merendeel van deze betalingen zal in de komende acht weken plaatsvinden. Van de ongeveer 350 biologische boeren die hun OFS voorschot nog niet hebben ontvangen, zitten er 77 in een boerderijpartnerschap, volgens de DAFM. In de vierde week van 2024 betaalde de DAFM €350.680 aan boeren in het kader van het OFS. In totaal hebben 3.673 boeren nu bijna 37 miljoen euro ontvangen in het kader van het OFS 2023.

Partnerschappen tussen landbouwbedrijven
Er zijn in het kader van de OFS geen specifieke regels voor samenwerkingsverbanden van landbouwbedrijven, aldus de DAFM. Eén van de 77 biologische boeren die hun betaling nog moeten ontvangen is melkveehouder Maria Phelan uit Laois. In een gesprek met Agriland zei Phelan, die al 13 jaar een biologische boer is, dat ze weet dat 60 andere boeren in agrarische partnerschappen ook getroffen zijn door de vertraging.

Ze zei echter dat de kwestie van vertraagde betalingen al jaren speelt en beweert dat ze in voorgaande jaren tot juni en zelfs augustus moest wachten op de biologische betaling.

De betaling in het kader van de regeling is noodzakelijk voor boeren om biologisch te kunnen boeren, zei Phelan, en ze beweerde verder dat sommige boeren wachten op betalingen die tot €60.000 waard zijn.

Bron: Agriland