Het Europese Parlement stemt woensdag 7 februari over het toelaten van nieuw gentechvoedsel. Op 24 januari stemde de Europese milieucommissie al in met soepelere regels, maar de biologische sector is bezorgd. Wat betekent dit voor ons voedsel? De Nieuws BV ging in gesprek met Odin directeur Merle Koomans van den Dries en Michel Haring, hoogleraar plantenfysiologie aan de Universiteit van Amsterdam.

"Eén van de grotere zorgen die hiermee samenhangt is dat je als consument niet meer kunt zien of er wel of niet gentech gebruikt is", zegt Merle onder meer. Door nieuwe regelgeving hoeft straks niet op het etiket te staan of er gentech gebruikt is voor het product. En die keuzevrijheid is volgens Merle belangrijk. "Je moet kunnen kiezen. Heel veel mensen willen dit niet." Ook vindt ze het vreemd dat er niks op het etiket komt te staan. "Juist in deze tijd, waarin er alles aan gedaan wordt om transparantie in de voedselketen te vergroten met regelgeving, juist op zo'n cruciaal punt wat iedereen aangaat, dan opeens is het niet meer nodig om daar transparant over te zijn."

Voor de voedselveiligheid zal deze gentech-regelgeving weinig uitmaken, denkt Haring. "Tot nu toe zijn er goede controles." Maar net als Merle is hij niet blij met hoe onduidelijk het wordt voor consumenten. "Als jij je niet happy voelt met een bepaalde technologie, (...) dan kun je daar straks geen keuze meer in maken."

Klik hier om het fragment terug te luisteren.

Bron: NPO Radio 1