Tholen - Na dagen van acties en blokkades in en rond onder meer Brussel, Gent en Antwerpen ligt sinds gisternacht de focus van de protesterende Belgische boeren op de grensovergangen met Nederland en Frankrijk. Grensovergangen bij Eersel, Markiezaat en Hazeldonk zijn aan de Belgische zijde afgesloten vanwege de boerenblokkades. "Gelukkig waren wij al eerder op de hoogte gebracht dat de grens tijdelijk gesloten zou kunnen worden, waardoor we actie konden ondernemen", vertelt Sarah Hellemans van Special Fruit. Het bedrijf ligt vlakbij de grens bij Hazeldonk in het Vlaamse Meer.

De laatste dagen zijn er al veel vertragingen opgetreden in het transport van verse groenten en fruit door de verscheidene acties en blokkades. Zo geeft exporteur Fresh Fruit Service bij VILT aan dat transporten door de blokkades op de snelwegen verlaat op bestemming geraken. Hierdoor treedt een ketting aan vertragingen op in de logistieke keten en moeten afnemers langer wachten. "Ook zijn er vrachtwagens bij distributiecentra van retailers die geblokkeerd staan", klinkt het. Ook Laurent De Smedt van BelOrta geeft bij het medium aan logistieke vertraging te ervaren bij distributiecentra van supermarkten en elders in Europa. "Vertragingen, maar geen reden tot paniek."

Special Fruit lijkt de schade op de vrijdag dus ook vooralsnog te kunnen beperken. "Zodra we het hoorden hebben we onze klanten gelijk geadviseerd hun ladingen vooral op donderdag en zaterdag te plannen, en ook onze leveranciers waren volledig ingelicht", vervolgt Sarah. "Ondanks enige vertragingen richting Nederland, blijft onze zone wel bereikbaar voor transport, maar kan er nog altijd hinder ondervonden worden."

Toch ziet Sarah dat de situatie bij het grensgebied snel opgelost lijkt te worden. "We ontvangen nu berichten dat de boeren aan het vertrekken zijn, wat suggereert dat tegen de middag de situatie hopelijk weer normaal zal zijn. Op deze momenten zijn we dankbaar voor de extra inzet van ons personeel en het begrip van onze klanten, zodat de impact niet te groot was."

Rijkswaterstaat laat weten dat er nog wel opties zijn om naar Belgiƫ te rijden, over snelwegen en lokale wegen. "Maar we weten niet hoe snel de situatie kan veranderen", zegt de woordvoerder. Rijkswaterstaat adviseert om de verkeersinformatie goed in de gaten te houden, als men door Belgiƫ wil reizen.

Ook bij de havens van Antwerpen en Zeebrugge is er toch wel veel hinder door de blokkades. "Ze hebben strategische plaatsen ingenomen", vertelt Ingrid Vanstreels van het havenbedrijf. "In Zeebrugge en Antwerpen zijn er grote kruispunten ingenomen en als je zo'n punt blokkeert, loopt alles een stuk moeizamer. Het is een beetje onvoorspelbaar, maar we proberen er zo goed mogelijk op in te spelen, waardoor de gevolgen tot een minimum beperkt blijven." Het havenbedrijf geeft aan dat men Zeebrugge indien mogelijk het beste kan vermijden. "Personenwagens worden in Zeebrugge nog steeds doorgelaten, al hou je best rekening met hinder en vertragingen. Het havengebied is volledig verzadigd door wachtend zwaar vervoer."

Boerenprotest treft ook supermarkten
Het boerenprotest is vandaag grimmiger geworden. Actievoerders drongen binnen in een distributiecentrum van Lidl, Colruyt sloot twee winkels uit veiligheidsoverwegingen. Protesterende boeren houden al enkele dagen verschillende distributiecentra dicht, waardoor hier en daar lege rekken dreigen, zo meldt Gondola.

Boerenbond, Groene Kring en Ferm voor Agravrouwen plannen later op de dag ook een protest in Roeselare, bericht VILT. Bovendien stond er deze ochtend dan ook eindelijk een onderhoud op het programma tussen de Vlaamse regering en de landbouworganisaties. Die laatsten hadden daar begin deze week toe opgeroepen.