Odin-directeur Merle Koomans van den Dries reageert op de strenge eisen die er zijn voor biologische producten. Ze zat afgelopen vrijdag ook in een item hierover van RTL Nieuws ('Winkels dreigen te stoppen met biologische producten'. "Wij zijn helemaal voor goede controles", zegt Merle. "Een consument die biologisch koopt, moet ervan uit kunnen gaan dat de producten daadwerkelijk biologisch zijn. Maar het is nu een beetje doorgeslagen."

Eisen voor biologische producten zijn streng, duur en onuitvoerbaar, dus stoppen winkels ermee
Winkeliers hebben moeite om aan de strenge eisen voor biologische producten te voldoen, stelt een belangrijk adviescollege. Sommige regels zijn onuitvoerbaar en kunnen vooral voor kleine winkeliers in de papieren lopen. Dat leidt ertoe dat meer producten in plastic worden verpakt (klik hier voor het betreffende bericht).

Ook zijn de eisen soms onuitvoerbaar en duur. Neem bijvoorbeeld de verplichting voor winkels om zowel de inkoop als verkoop in kilo’s te registreren, terwijl veel producten per stuk worden verkocht. Ook de eis producten apart op te slaan leidt tot hoge kosten. Biologische producten moeten in een magazijn en in de winkel strikt gescheiden worden van niet-biologische producten, om te voorkomen dat een niet-biologische banaan niet per ongeluk als biologisch wordt verkocht. Zulke maatregelen, zoals een apart magazijn voor biologische producten, kunnen zeker voor kleinere winkeliers in de papieren lopen.

Perverse effecten
Odin heeft zijn eigen filialen, maar levert als groothandel ook aan zelfstandige winkels. "Onze groothandel wordt gecertificeerd, maar onze klanten moeten vervolgens opnieuw verantwoorden dat onze producten biologisch zijn. Dat is dubbelop en zou beter ingericht moeten worden."

De eisen van het biologische certificaat hebben bovendien een aantal perverse effecten. Zo werkt het in de hand dat winkeliers voorverpakte producten inkopen, stelt het ATR. Die zijn al door de keurmolen geweest en zo ontlopen ze veel van de eerdergenoemde eisen; om die reden liggen biologische komkommers apart in plastic verpakt in de schappen. Voorverpakte biologische producten zijn volgens het adviescollege de afgelopen jaren populairder geworden.

"Het is de omgekeerde wereld", stelt Merle. "Een onverpakt appeltje moet bij de controles helemaal via een pakbon worden verantwoord als appeltje A of B. Je moet dan aantonen dat de inkoop matcht met de verkoop." Zeker voor kleinere ondernemers, die vaak zowel biologische als niet-biologische artikelen verkopen en die in sommige gevallen wel zestig leveranciers hebben, is dat een flinke klus. "Het stimuleert om voorverpakte producten in te kopen".

Makkelijkere keurmerken
Ook stappen sommige winkeliers volgens het ATR over op andere keurmerken, zoals Beter Leven, Earth Friendly en Fairtrade, die niet aan de controles van Skal hoeven te voldoen. Die producten zijn daardoor ook niet onderworpen aan dezelfde milieu- en kwaliteitseisen. Merle weet van enkele winkels die niet meer de moeite nemen om het label biologisch gecertificeerd te krijgen en biologische producten niet meer als zodanig aanprijzen. "Als het de bedoeling is dat we meer biologisch gaan verkopen, helpt het wel als winkeliers trots kunnen zeggen dat ze het in hun schappen hebben liggen."

RTL maakte een item over dit onderwerp en vroegen onder andere Merle naar haar ervaringen. waar ze dieper op dit onderwerp ingaat.

Klik hier om het item te bekijken (vanaf 7:52).