Begin dit jaar heeft de USDA de Strenghtening Organic Enforcement Final Rule gepubliceerd. Dit is de grootste wijziging in de regelgeving voor biologische landbouw in de Verenigde Staten sinds de start van het programma. De wijzigingen zijn ingegaan op 20 maart 2023, alle bedrijven moeten voldoen aan de regelgeving vanaf 19 maart 2024.

De wijzigingen zijn vooral van toepassing op bedrijven gevestigd in de USA, maar ook voor bedrijven in Nederland die zaken doen met bedrijven in de USA zal het een en ander gaan veranderen.

Voor bedrijven in de VS geldt bijvoorbeeld dat de controle strenger zal worden en dat er extra eisen zijn waar ze aan moeten voldoen. Dit geldt bijvoorbeeld voor traceerbaarheid, het opstellen van een massabalans en het schrijven van een Fraud Prevention Plan. Veel van deze nieuwe eisen lijken op de eisen die in de EU al gelden.

Voor bedrijven die naar de USA exporteren geldt dat ze vanaf 19 maart 2024 een importcertificaat moeten aanvragen voor export naar de VS. Dit kan worden aangevraagd bij Skal, zij krijgen toegang tot de Organic Integrity Database van de USDA. Op dit moment is nog niet bekend hoe de certificaten kunnen worden aangevraagd bij Skal.

Meer over de Strenghtening Organic Enforcement Final Rule is te vinden op de website van de USDA.