Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Financiële drempel voor certificering weggenomen"

Biologische sierteeltvereniging in oprichting, oproep in brandbrief gehoord

De overheid heeft onverwacht gehoor gegeven aan de oproep om de biologische siertelers in Nederland positief te bekrachtigen. Minister Adema bevestigde op de Biobeurs namelijk dat kleine bedrijven 100% vrijgesteld zijn van de biologische certificeringsbijdrage.

De oproep was verwoord in de brandbrief 'Boost de Biologische Sierteelt' opgesteld door Stichting Natuur & Milieu, PAN NL en Kwekerij Bloemrijk en mede ondertekend door 7 maatschappelijke organisaties en 49 sierteeltbedrijven. "Structurele compensatie van de biologische certificeringskosten was één van de punten uit het drie-punten-plan, om de beschikbare middelen voor een schone sierteelt rechtstreeks beschikbaar te stellen voor de biologische siertelers, de uitvoerders voor een mooier en gezonder Nederland", vertelt Martin Heutink, biologische snijbloementeler en initiatiefnemer van de brandbrief.

Liesbeth Schellekens en Richard van Winden in de gezamenlijke stand op de Biobeurs

Hij geeft aan dat de vrijstelling helaas geen betrekking heeft op alle biologische (sierteelt)bedrijven, zoals in Denemarken het geval is en ook de oproep was. Zo valt er nog wel meer op af te dingen. Het is evenwel een mooie eerste stap en erkenning voor het idealistische werk wat biologische (sier)telers verrichten. Martin: "Op de Biobeurs deelde de beleidsambtenaar nog persoonlijk dat de gesprekken die wij vanuit de biologische sierteelt hebben gevoerd mede hebben geleid tot aanpassing van de tarieven. Voor kleine sierteeltbedrijven die nu al 'duurzaam' telen zal de vrijstelling de financiële drempel wegnemen om zich biologisch te laten certificeren. En een impuls geven aan het areaal biologische sierteelt. Samenwerking met een eigen geluid loont zo voor invloed op het beleid."

De eerste reacties rondom de Biobeurs waren dan ook bijzonder positief, geeft hij aan. "Evenals het sentiment op de stand met 20 biologische snijbloementelers met ontmoeting en belangstelling van grote marktpartijen. De biologische sierteelt staat zo serieus in de belangstelling. Geert op 't Hof en ik willen de vrijgekomen energie graag inzetten om samen met een gemotiveerde groep biologische snijbloementelers en de biologische bollenkwekers en de biologische vaste plantentelers de biologische sierteelt te organiseren en te verenigen."

Een doel van een biologische sierteeltvereniging is om elkaar laagdrempelig te vinden en te versterken om zo een eigen en onafhankelijk geluid te laten horen. In de praktijk zal de vereniging zich inzetten voor de gezamenlijke belangenbehartiging (overheid, grote marktpartijen, promotie), en als aanspreekpunt. naast bijvoorbeeld kennisuitwisseling of logistiek binnen de verschillende teelten (snijbloemen, bollen, vaste planten, et cetera).

"Wil je als biologische sierteler op de hoogte blijven van of meedenken over de oprichting van de biologische sierteeltvereniging? Of zou je als biologische kwekerij vermeld willen worden op de website Biologische Sierteelt Nederland: biologischesierteelt.nl? Om zo de vindbaarheid voor bloemisten, gemeenten et cetera te vergroten? Neem dan contact met ons op!"

Voor meer informatie:
Biologische Sierteelt Nederland
info@biologischesierteelt.nl
biologischesierteelt@gmail.com
www.biologischesierteelt.nl

Publicatiedatum: