Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Een gesloten bedrijf, maar open naar de omgeving en de samenleving"

Tineke van den Berg over 100 jaar bd-landbouw in Vroege Vogels

Dit jaar is het precies een eeuw geleden dat de biologisch-dynamische landbouw is ontstaan, uit een bezorgdheid over het gebruik van kunstmest, dat toen net was uitgevonden. De ideeën voor bd-landbouw werden door Rudolf Steiner vastgelegd in een boek, dat in 1924 werd gepubliceerd: 'De Landbouwcursus'. In Vroege Vogels gaat het over deze jubilerende landbouw.

"In 100 jaar tijd zijn die ideeën langzaam de wereld overgegaan en nu zijn er in meer dan 60 landen al meer dan 7000 bd-landbouwbedrijven", vertelt Tineke van den Berg van de biologisch-dynamische Stadsboerderij Almere, in Vroege Vogels.

Thumbs up voor bijna 100 jaar BD-landbouw tijdens de Biobeurs vorige week. Joke Doorschot, Tineke van den Berg, Bert van Ruitenbeek, René Heusschen en Rixt Derks.

Wat is biologisch-dynamische landbouw?
In de koeienstal, waar ook tientallen huismussen en spreeuwen rondvliegen en zich tegoed doen aan voedsel, legt Tineke uit: "De reden dat ik een bd-boerderij heb is dat je een levend geheel maakt van allerlei onderdelen die iets bijdragen aan het geheel van de boerderij. Dat doen ook de vogels die hier in de stal rondvliegen. De akker houdt niet op bij de sloot, de bodem houdt niet op op 10 centimeter diepte."

Op de Stadsboerderij Almere wordt het veevoer op het bedrijf zelf geproduceerd en de mest van eigen koeien wordt weer op het land gebracht. "Een gesloten bedrijf dus, maar open naar de omgeving en de samenleving", zegt Tineke.

Biologisch-dynamische landbouw groeit
Biologisch-dynamische boerderijen bestrijken maar 0,4% van het totale areaal landbouwbedrijven in Nederland. Toch groeit de bd-sector. "De gangbare landbouw zit op een doodlopende weg. Het is steeds meer industrie geworden, die grote problemen met zich meebrengt. Met bd-landbouw worden die problemen opgelost. Alleen moeten er dan in de politiek duidelijke keuzes gemaakt worden, maar dat gebeurt helaas niet. Waar wachten we nog op?", vraagt de bd-boerin zich af.

Klik hier om het item te beluisteren.

Bron: NPO Radio 1

Publicatiedatum: