Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Haar verhaal raakte mij, nu weer"

Mieke Mul ontroert minister Adema

Tholen - Terwijl ze gewoon als toeschouwer in de zaal zat, was bio-melkveehoudster Mieke Mul afgelopen woensdag toch één van de hoofdpersonen op het podium tijdens de opening van de Biobeurs. Zowel Bionext-directeur Michaël Wilde als demissionair minister Piet Adema bleken onder de indruk te zijn van haar emotionele verhaal een dag eerder tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van het ministerie van LNV.

Links Mieke en rechts de minister, tijdens de Nieuwjaarsreceptie van LNV. Foto: Mediatheek RO.

"We hebben ook specifieke punten rondom pacht, piekbelasters en mestbeleid. Waarbij we zien dat het niet allemaal meezit." Daarbij haalde de Bionext-directeur Mieke's verhaal aan. "Je sprak vanuit je hart. Aan de ene kant is het heel mooi dat de overheid zo inzet op biologisch en aan de andere kant is er wat er met jou gebeurt en dat je niet verder komt. Heel mooi om te zien hoe de minister daarop reageerde", aldus Michaël.

Vervolgens kreeg de demissionair minister het woord. Hij gaf aan dat het een mooi programma was bij de nieuwjaarsbijeenkomst. Op het podium zaten een aantal ondernemers, waaronder Mieke Mul. "Zij vertelde als biologische en natuurinclusieve boerin heel intensief bezig te zijn met de natuur. Ze doet ook aan weidevogelbeheer. Toch ziet ze dingen vanuit de overheid op hen afkomen, waardoor ze niet weet of het bedrijf nog bestaansrecht heeft in de toekomst. En dat raakte mij, nu weer. Want het kan toch niet waar zijn als er boeren zijn die natuurinclusief en/of biologisch willen boeren en zo in de natuur en biodiversiteit willen investeren; als dat soort boeren in Nederland denkt: misschien moet ik maar gaan emigreren. Dan doen we echt in Nederland iets helemaal fout en dat moet echt anders, want dat kan niet waar zijn!" De demissionair minister raakte halverwege dit verhaal zichtbaar emotioneel en dit alles leverde hem applaus op vanuit de zaal.

Michaël Wilde en minister Adema op het podium tijdens de opening van de Biobeurs 2024 op 17 januari jongstleden.

Op LinkedIn plaatste Gerard Mul van Boerderij Boterhuys in Warmond gisteren een mooi bericht over zijn vrouw en wat ze de afgelopen week teweeg heeft gebracht. Hij gaf ook aan dat voor eind januari een bezoek van de minister aan Boerderij Boterhuys op het programma staat.

Ik ben zo trots op m'n vrouw Mieke Mul, omdat ze haar emotie durft te tonen in professionele omgevingen.

Een veenbrand trekt over het platteland. Een veenbrand is ondergronds en komt af en toe naar boven. Moeilijk te blussen en voor de onoplettende niet te zien.

Zo voelt het nadat Mieke tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit de minister en beleidsmakers ontroerde met haar antwoord.
De discussieleider stelde de slotvraag van het panelgesprek. En wat tot dan toe een positieve vibe was veranderde toen Mieke haar antwoord gaf.

De vraag luide: 'Wat is je toekomstdroom?' Mieke haar antwoord was: 'Dat wij en onze kinderen het gevoel hebben dat we hier welkom zijn'.

Daarna mocht minister Adema een reflectie geven over het panelgesprek. Met ontroering in z'n stem zei hij dat hij er van is geschrokken dat een biologische boerin die in de korte keten natuurinclusief aan het ondernemen is, zich niet meer welkom voelt. Na het officiële gedeelte kwamen veel mensen naar Mieke toe om te zeggen dat ze ontroert waren en dat we niet alleen stonden.

De volgende dag opende minister Adema de Biobeurs en hierin koos hij weer dezelfde woorden.

Maar zijn de mensen bij het ministerie werken dan zo doof en blind? Dat dit nieuw voor ze is terwijl ze al vanaf 2017 de biologische boeren keer op keer een hak zetten met beleid wat haakse op hun visies staat waarin biologisch landbouw een toekomstbeeld voor de Nederlandse landbouw is?

De journalistiek pakte deze verbazing van de minister goed op. En sindsdien krijgen we veel berichten van biologische boeren die er mee stoppen of emigreren. Voornaamste reden is onzekerheid, geen duidelijkheid van de overheid en als er beleid komt is het vaak haaks op de groene visie die steeds geschetst wordt.

Want aan perspectief uit de markt ligt het niet, biologische boeren kunnen vaak een goede boterham verdienen en de markt groeit.

Maar wat heb je aan een boterham als je hem niet mag bakken?

We zijn blij dat we een signaal hebben afgegeven maar verwachten niet veel van een opvolging hiervan.

Maak je over ons geen zorgen, wij vinden onze weg wel, maar maak je zorgen over de toekomst van Nederland als dit de kwaliteit van het bestuur is.

Voor meer informatie:
Mieke Mul
Boerderij Boterhuys
Zijldijk 7
2362 AW Warmond
06 38385894
[email protected]
www.boerderijboterhuys.nl