In Frankrijk worden bio-producenten gedwongen hun producten goedkoper te verkopen op conventionele markten. Op donderdag 11 januari besprak de Landbouwkamer van de Dordogne de toekomst van biologische landbouwbedrijven.

"De afgelopen twee of drie jaar hebben we helaas een zeer aanzienlijke daling van de verkoopprijs van onze producten gezien." Het bewijs is duidelijk. Hugues Bonnefond ziet dit in zijn rol als voorzitter van de departementale en regionale biologische commissie, maar ook op zijn boerderij in Rampieux in de regio Bergerac. "Mijn dochter heeft net haar eigen bedrijf opgezet en ze stelt zichzelf veel vragen. Het is heel erg moeilijk. We doen er alles aan om oplossingen te vinden en door te gaan. De situatie is voor alle bio-boeren kritiek, voor alle sectoren."

De boer legt uit dat de verkoop stabiliseerde in 2023, maar dat er in dezelfde periode meer biologische boerderijen in Frankrijk waren. "Momenteel worden onze producten verkocht tegen conventionele prijzen."

Biologische landbouw is duurder om te produceren, zegt de boer uit Bergerac: "Over het algemeen is biologische landbouw ongeveer 50% duurder. Omdat we specificaties hebben, is dat normaal, maar helaas kan de huidige markt onze productie niet absorberen."

De Landbouwkamer organiseerde daarom afgelopen donderdag 11 januari in Coulounieix-Chamiers een uitwisselingsdag rond biologische landbouw.

Bron: France Bleu