"Voeding van moeder natuur: dan bedoel ik eten dat mijn overgrootmoeder nog zou herkennen als voeding; voeding die al duizenden jaren bestaat, lokaal en onbespoten, en die niet of minimaal bewerkt is." Joep Rovers is mede-eigenaar van Werk Atleet. Via zijn Instagramaccount hebben al heel wat mensen de weg naar Ekoplaza gevonden. Hoe denkt hij over goede voornemens?

Joep is vaste bezoeker van Ekoplaza in Den Bosch. Na de hotelschool zocht hij naar studies over voeding en leefstijl om zijn eczeemklachten aan te pakken. Zo verdiepte hij zich onder meer in orthomoleculaire therapie en in beweging. Hij werd personal trainer en coach.

© Ezthaiphoto | Dreamstime.com

Gezond begin
Gezond eten en meer bewegen: de bekende goede voornemens. Hoe kun je het nieuwe jaar én de dag gezond beginnen? Joep: "Maak het jezelf makkelijk, zodat je halverwege januari niet al afhaakt. Niet meteen vijf keer per week naar de sportschool, maar bijvoorbeeld elke ochtend eerst een wandeling maken voordat je iets anders gaat doen. Of met voeding: verander eerst één maaltijd. Heb je twee uur na je ontbijt alweer honger of slaap, dan eet je waarschijnlijk te veel snelle koolhydraten. Ontbijt liever met iets dat dat de bloedsuikerspiegel stabiel houdt. Dan heb je langer energie en ga je niet snaaien. Neem bijvoorbeeld een omelet van biologische eieren. Voor de broodeters is een zuurdesemvariant beter voor hogere verzadiging en energie. En wat ik zelf altijd bij Ekoplaza koop: rauwe kefir hangop. Dat is, in combinatie met seizoensfruit, noten en zaden, echt top!"

Rauwe melk
De rauwe melk van Ekoplaza is bij Joep favoriet: "Zuivel is het meest complete product, dat zie je wel aan moedermelk. In melk zitten belangrijke enzymen voor de opname van allerlei voedingsstoffen, maar die verdwijnen als je melk pasteuriseert. Maar rauwe zuivel brengt risico's met zich mee. Gelukkig is er rauwe biologische zuivel die gefermenteerd is, zoals de yoghurt of kefir van Rauw Power. Door die fermentatie verdwijnen de ongezonde stofjes en krijg je een supergezond product. Dan kies ik natuurlijk wel zuivel van koeien die zo natuurlijk mogelijk zijn opgegroeid."

Bron: Ekoplaza