Nu het nieuwe jaar is begonnen, is er weer veel vraag naar gember op het noordelijk halfrond. "De vraag begon te pieken tijdens de feestdagen, maar zal de hele winter door hoog blijven. In januari hebben mensen goede voornemens voor hun gezondheid", zegt Chris Ford van het Amerikaanse Viva Tierra Organic. Hoewel gember het populairst is in de winter, is het een veelzijdige wortelgroente die jaarrond kan worden gebruikt bij het koken en bakken en als ingrediƫnt in sappen, thee, smoothies en cocktails. "Door de veelzijdigheid van dit superfood te promoten, willen we de consumptie stimuleren", zegt Ford.

Viva Tierra importeert nu al voor het vierde jaar op rij gecertificeerde biologische gember uit Peru die ook Fair Trade USA gecertificeerd is. "Het is een extra sociale certificering die een positieve impact heeft op de lokale gemeenschappen in de teeltgebieden." De oogst in Peru begint in juni en kan daarna bijna een volledig jaar doorgaan. Maar dit jaar zal het oogsten al in februari eindigen. "Om die reden hebben we ook contact opgenomen met een leverancier uit het noordelijk halfrond, uit Mexico, om ons Peruaanse programma aan te vullen", vertelt Ford. "Wij zijn het eerste bedrijf dat biologische Fair Trade gember uit Mexico aanbiedt in de VS. We zijn pioniers en dat is natuurlijk altijd spannend." Het gemberseizoen in Mexico loopt van januari tot en met mei, waardoor er jaarrond aanbod van biologische gember van topkwaliteit in de VS is.


Chris Ford van Viva Tierra Organic met Ariana Echevarria Fiol en Paola Francia Montoya van La Grama, dat biologische gember uit Peru aanbiedt.

Tekort in Peru
Het tekort in Peru is een gevolg van de lage telersprijzen van de afgelopen jaren. Peru plant de nieuwe gember van augustus tot en met oktober. "Maar met de prijzen van de voorbije jaren is er niet zoveel geplant, wat dit seizoen tot een tekort leidt. Ook buiten Peru is het areaal gekrompen en het duurt over het algemeen twee jaar voordat de teelt zichzelf corrigeert", legt Ford uit. China, dat een grote invloed heeft op de wereldwijde gemberaanvoer, begint nu met de nieuwe oogst en verwacht een normale opbrengst.

Recyclebare verpakking
Biologische gember van Viva Tierra is verkrijgbaar in ReadyCycle verpakkingen die plasticvrij en 100% recyclebaar zijn, gemaakt zonder was of PFAS. Daarnaast is de tray SFI (Sustainable Forest Initiative) gecertificeerd. De grotere verpakking met UPC-code helpt de verkoop te stimuleren.

Gember in ReadyCycle verpakking

Voor meer informatie:
Chris Ford
Viva Tierra Organic
Tel: +1 831-917-7321 (VS)
chris@vivatierra.com
www.vivatierra.com