Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Kabinet lijkt niet te luisteren naar onze punten"

Kritische brief naar minister Ernst Kuipers om zijn reactie op gentechpetitie

Op 22 december hebben Roosmarijn Saat en Merle Koomans van den Dries namens alle ondertekenaars van de petitie 'Houd ons voedsel gentechvrij' een kritische brief gestuurd naar minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Ernst Kuipers naar aanleiding van zijn reactie op de petitie.

Debat in januari
“De commissie LNV heeft ons per brief laten weten dat de brief van Ernst Kuipers wordt geagendeerd voor het commissiedebat Landbouw- en Visserijraad op 17 januari 2024”, vertelt Roosmarijn Saat. “We hadden natuurlijk via diverse kanalen al laten weten dat onze zorgen door de reactie van Ernst Kuipers op onze petitie alleen maar zijn toegenomen, maar we hadden nog geen officiële reactie gegeven. Dat hebben we nu gedaan. Onze reactie hebben we meteen ook naar de commissie LNV gestuurd, zodat ze die in januari kunnen meenemen in het debat.”

De petitie Houd ons voedsel gentechvrij werd op 3 oktober in Den Haag aangeboden.

Niet geluisterd naar petitie
“In onze reactie geven we aan dat we ons niet aan de indruk kunnen onttrekken dat het kabinet niet geluisterd heeft naar de punten die we met de petitie hebben ingebracht”, vult Merle aan. “Er wordt goed gezorgd voor de belangen van onderzoekers en ontwikkelaars van zaden, maar totaal geen rekening gehouden met het feit dat het dereguleren juist als zeer belastend wordt ervaren door Nederlandse consumenten, telers en veredelaars die op hun akkers en / of bord vrij willen blijven van alle gen-technieken. De manier waarop de overheid bedacht heeft dat consumenten straks zelf maar moeten zien hoe ze aan informatie komen of het product in hun winkelmandje gentech bevat, is wat ons betreft kansloos. Verder is de uitspraak dat de technieken veilig zijn voor mens, dier en milieu niet op bewijs of ervaring gebaseerd. Tot slot wordt er in het EU-wetsvoorstel op geen enkele manier van het voorzorgprincipe uitgegaan, waardoor er geen borging is dat de biologische sector gentechvrij kan blijven. Dat betekent een bedreiging van de certificering voor de biologische producenten en brengt ook de propositie naar de consument in gevaar. Dat de minister hier spreekt van een kans voor de biologische sector is dan ook wonderlijk”, besluit Merle.

“Wij gaan dan ook verder gaan met het activeren van iedereen die zich net als wij zorgen maakt, om zijn en haar stem nog beter en duidelijker over te brengen”, aldus Roosmarijn. “En we hopen natuurlijk dat de Nederlandse overheid haar burgers toch serieus gaat nemen en haar huidige standpunt zodanig aanpast dat iedereen die vrij wil blijven van gentech hier in de toekomst op kan blijven vertrouwen.”

Klik hier om de brief te lezen.

Voor meer informatie: www.mijnetenmijnkeuze.nl

Publicatiedatum: