Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

100 jaar landbouw van de toekomst

Het einde van 2023 is in zicht. “Voor Odin wederom een dynamisch jaar”, vertelt Odin directeur Merle Koomans. “Om te beginnen vierden we dit najaar natuurlijk onze 40e verjaardag. Meest bijzonder vond ik daarbij het moment dat we samen met de oprichters van Odin aan de taart zaten en heerlijke anekdotes op tafel kwamen. Verhalen uit de begintijd. Belevenissen over pieken maar ook dalen. Uitdagingen die nu grappig zijn, maar destijds ongetwijfeld niet altijd even leuk. En soms ook best spannend of het allemaal goed zou komen. Toch zijn we er nog steeds. En misschien kijken we over 10 of 20 jaar net zo vrolijk terug op de zaken die dit jaar niet makkelijk gingen."

De oprichters en de huidige Odin-directie bij het 40-jarig jubileum.

"Kostenstijgingen die ons net als iedereen in de sector links en rechts om de oren vliegen. Groothandelsklanten die het niet meer bolwerken. Winkelverbouwingen waar wat meer werk bij kwam kijken dan we van tevoren hadden gedacht. Stroomstoringen en koelingen die stuk gingen. En vooral niet te vergeten dat we dit jaar als biologische sector de wind totaal niet mee hebben.

"Met als dieptepunt misschien wel het in Brussel afschieten van beleid om pesticidengebruik terug te dringen en de Nederlandse overheid die er alles aan gelegen lijkt te liggen om gentech breed beschikbaar te maken. Met alle gevolgen van dien.”

“Dan kun je natuurlijk bij de pakken gaan neerzitten”, vervolgt Merle, “maar tegelijkertijd is het een prachtig jaar geweest. Voor Odin zeker ook. Maar liefst 5 nieuwe Odin winkels. Veel nieuwe leden. Een paar winkels opgefrist. Een nieuw design voor de Nieuwe Band producten. Uitbreiding van de productenlijn onder LandGoed-merk met jams, stropen en shoyu enzo. Een mooie zomeractie weer met Sekem-producten. Themadiners over zaadvaste rassen en biologische plantenveredeling. Jubileumfeestjes van o.a. Ekodis, BD Totaal, Stichting Zaadgoed en Groene Winkel Zeist. Een super inspirerende kookworkshop met alle hoofden van Odin bij de Gimsel Academy.

Jacqueline met Odin-collega Emiel op de Gimsel Lentemarkt.

Theo Boon aan het woord bij het themadiner bij Odin Eindhoven.

"Meedoen aan de Robin Food Coalitie met de Piskijker actie waarmee deelnemers het glyfosaatgehalte in hun urine konden meten. Biodiversiteitsonderzoeken op 3 boerderijen waar Odin bijen wonen, mede mogelijk gemaakt door De Traay. Een fantastische samenwerking met Claudy Jongstra. Veel aandacht voor steward ownership en de coöperatie als organisatievorm.

En niet te vergeten hele mooie energieke acties om gentechvrije landbouw en voeding voor iedereen beschikbaar te houden. Het overhandigen van de gentechpetitie in Den Haag, het NOS Journaal en Nieuwsuur. De tegenwind heeft voor nieuwe samenwerkingen gezorgd. Nieuwe vriendschappen."

Teddy Tomaat in actie bij de demonstratie in Brussel tegen gentech, gmo en crispr-cas.

"Ik wil namens alle collega’s van Odin iedereen bedanken voor de samenwerking, het sparren, nieuwe inzichten en soms ook heerlijk even lachen. Dat geeft moed en vertrouwen voor het nieuwe jaar. Het jaar waarin we gaan vieren dat de biodynamische landbouw 100 jaar bestaat. 100 jaar landbouw van de toekomst. Tegen de stroom in werken aan een alternatief naast het bestaande systeem. Laten we er met elkaar met alle uitdagingen waar we voor staan een goed jaar van gaan maken!”

Voor meer informatie:
Odin
[email protected]
www.odin.nl

Publicatiedatum: