Gisteren reisde de Nederlandse biologische sector af naar Brussel om samen met IFOAM, bezorgde burgers, Europarlementariërs en sector uit onder andere België, Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland, actie te voeren tegen EU-plannen om genetisch gemodificeerde voedselgewassen toe te laten.

De Europese Commissie is van plan om de huidige strenge regels voor genetisch gemodificeerde voedselgewassen (die met nieuwe technologieën, zoals CRISPR-Cas, zijn aangepast) af te schaffen. Als de plannen doorgaan, is er ook geen verplichting meer op risicobeoordeling en etikettering. Hierdoor kunnen straks consumenten niet meer kiezen voor gentechvrij voedsel. Deze week wordt er over bepalende amendementen gestemd en het lijkt erop dat alle garanties voor het verzekeren van GMO-vrije keuzes uit het voorstel worden geschrapt. Slecht nieuws dus niet alleen voor iedereen die de biologische landbouw een warm hart toedraagt maar ook voor alle Europese consumenten die willen weten wat ze eten. Om daar een stokje voor te steken werd er in Brussel voor het Europese Parlement geprotesteerd.

Lieve Vercauteren en Roosmarijn Saat

Roosmarijn Saat, voorzitter van de Biowinkelvereniging en een van de initiatiefnemers van de actie 'mijn eten, mijn keuze': "Vandaag laten we onze stem horen in Brussel! We demonstreren voor de deur bij het EU-parlement om de Europarlementariërs te eisen om strikte regelgeving voor alle nieuwe GMO's. Om onze keuzevrijheid, gezondheid en milieu te behouden! En we zijn niet alleen, namens alle bezorgde boeren en burgers komen we in actie."

Bert van Ruitenbeek en Jan Groen

Bert van Ruitenbeek van Stichting Demeter: "Terwijl diverse onderzoeken uitwijzen dat de grote meerderheid van de Europese burgers keuzevrijheid voor hun voedsel wil, drukken de politici gedreven door de agro industriële lobby ons gentechvoedsel door de strot. Onbestaanbaar. Daarom moeten we laten horen dat we dit niet willen, dat de oplossingen niet in chemie en gentech zitten, maar in de kracht van de natuur."

Annemarie Kruize

Ook Annemarie Kruize van de Bolster liet haar stem horen: "Wij staan recht voor de deur bij het EU-parlement om van de Europarlementariërs strikte regelgeving voor alle nieuwe GMO's te eisen. Ook de Duitse en Oostenrijkse retail willen etikettering om keuzevrijheid voor de consument te kunnen blijven garanderen. Zelfs in Amerika waar GMO al veel langer is toegestaan, is dit verplicht, laten we ons als boer en burger echt vogelvrij verklaren in Europa?! Nee toch!"

Lieve Vercauteren (directeur van BioForum in Vlaanderen): "Ik ben er vandaag omdat ik sta voor een GGO vrije biologische sector en omdat ik wil dat een consument altijd een vrije keuze heeft."

Michaël Wilde

Michaël Wilde van Bionext was ook van de partij: "Dit gaat onder andere over keuzevrijheid en gaat dus veel verder dan alleen de belangen van de biologische sector. Het cruciaal dat wij een tegengeluid laten horen ten opzichte van de krachtige GMO-lobby, volgens mij is dat vandaag goed gelukt!"

Voor meer informatie: www.mijnetenmijnkeuze.nl