De tweede jonge winkeliersbijeenkomst is op dinsdag 14 november jongstleden gehouden. Na een succesvolle eerste ontmoeting begin dit jaar bij Ekoplaza Alkmaar waren de winkeliers dit keer welkom bij Goodyfood Hilversum. Dit jaar vierde oprichters Rob & Herma Zentveld het 45-jarig bestaan van hun onderneming en hun zoon Jeroen, die er inmiddels 4 jaar geleden is bijgekomen, gaat het stokje dan ook zo langzaam aan echt overnemen.

Na een korte 'wie is wie' werd er ook nagepraat over de eerste ontmoeting. Had iemand zelf in zijn eigen winkel meteen iets aangepakt aan de hand van de bijeenkomst in Alkmaar? Het voorbeeld van Jeroen is dat hij nu (weer) op iedere vrijdag en zaterdag producten laat proeven en een proeverijkorting geeft. ''Het is belangrijk dat mensen nieuwe dingen proeven, beleven. Zo hebben we nu al twee pallets Kombucha verkocht na een succesvolle proefsessie", aldus Jeroen. Ook de tip om lokaal meer uit te lichten was waardevol, zo verkoopt Goodyfood, naast al Jersey vlees aan te bieden, nu ook de Sasso eieren uit de mobiele kippenkar die bij Boerderij Eyckenstein te Maartensdijk staat.

Hierna werd er vervolg gegeven aan de collegiale toetsing. Goodyfood werd eens goed onder de loep genomen, met tips en tops door de ogen van iedere ondernemer.

Jeroen: ''Het is enorm leuk en leerzaam om van mede-winkeliers te horen wat de tips en tops zijn van jouw winkel. Natuurlijk zijn er ook dingen die heel persoonlijk zijn voor iedere ondernemer, maar ik denk dat iedereen wel kan beamen dat je zo nu en dan toch met oogkleppen op naar je winkel kijkt. Dan is het juist enorm waardevol om de visie van andere ondernemers te horen.''

Roosmarijn Saat (Biowinkelvereniging en Gimsel) en Erik-Jan van den Brink (Biohuis) gaven een korte update over de activiteiten rondom de Biowinkelvereniging en het Biohuis. Voor de aanwezigen weer erg interessant om via deze kant op de hoogte gehouden te worden van al dat er in onze branche speelt.

Roosmarijn: "De uitwisseling die deze dag plaatsvond was weer zeer waardevol. Alle initiatieven die over de tafel gingen gaven volop inspiratie om ook mee aan de slag te gaan. Ik raad het iedereen aan om aan te haken. Samen maken we 'boodschappen doen bij de biowinkel' tot een feestje voor klant en natuur."

Een nieuw onderdeel dat geïntroduceerd werd is het uitnodigen van een spreker uit het veld. Namens BioFoodie was Christianne de Kort aanwezig om de aanwezigen bij te praten over haar werk voor de mijnetenmijnkeuze.nl campagne, maar ook haar werk voor het 100-jarig bestaan van Stichting Demeter in 2024 en de online leermodules van de Bio Academy.

Voornamelijk Crispr-Cas en de gevolgen blijft een item waar de bio-branche zich voor moet behoeden. "Waar, na het fantastische werk van de Biowinkelvereniging, de petitie van de campagne mijnetenmijnkeuze.nl recentelijk werd aangeboden in Den Haag kregen wij van Christianne te horen dat het er in de EU toch wat anders voor staat dan dat wij dachten. Veel lidstaten zijn slecht op de hoogte van wat het nou precies inhoudt. De grote bedrijven achter deze techniek, maar ook die achter het landbouwgif en kunstmest zitten, is er natuurlijk alles aan gelegen de EU politici ervan te overtuigen dat het toelaten van Crispr-Cas en het schrappen van de informatie plicht alleen maar voordelen kent. Terwijl de ondernemers bijeen waren bij Goodyfood werd er vanuit de Biowinkelvereniging een update gestuurd die verder hierop ingaat. Belangrijk om weer in actie te komen! Check www.mijnetenmijnkeuze.nl voor de huidige acties! Wederom smaakte de leerzame bijeenkomst naar meer, welke voortzetting, in maart of april 2024, zal vinden bij één van de initiatiefnemers, Ekoplaza Den Bosch, de winkel van Bjarne van den Brink", vertelt Daisy Alsemgeest namens de Biowinkelvereniging.

Wil jij ook op de hoogte gehouden worden? Aanmelden kan bij Daisy Alsemgeest: info@biowinkelvereniging.nl. Dan ontvang je een uitnodiging. Iedereen is welkom, ook als je al even ondernemer bent.