Verkozen tot beste biologische regio van dit jaar is de deelstaat Burgenland, gelegen in het oosten van Oostenrijk. De regio heeft een sterke betrokkenheid getoond bij duurzame groei, milieubescherming en de strijd tegen klimaatverandering. De wetenschappelijke implementatie van een 'Bioland Burgenland-strategie' stimuleert de biologische omschakeling in de regio. 50% biologische landbouwgrond tegen 2027 is de belangrijkste doelstelling van de strategie.

Financiƫle steun
In 2018 bedroeg het aandeel biologische grond in Burgenland 31%. Dit jaar is het 41% en het blijft groeien. Het geheim zit hem in het stimuleren in plaats van het eisen van biologische omschakeling. De financiering van de biologische omschakeling was een van de maatregelen die deze omschakeling heeft gestimuleerd. Door financiƫle steun en subsidies te geven aan de boeren in het gebied, heeft de regering van Burgenland meer dan 160 nieuwe biologische boeren aangetrokken. Om het ambitieuze doel van 50% biologische landbouwgrond te bereiken, kiest de regering voor een holistische aanpak die onder andere de ontwikkeling van de volledige biologische toeleveringsketen omvat.

Holistische aanpak
Burgenland heeft op dit gebied al aanzienlijke vooruitgang geboekt: ziekenhuizen, kinderopvang en zorginstellingen hebben ongeveer 70% biologisch voedsel en 100% biologisch geproduceerd vlees. "Ons doel is om de bevolking te voorzien van gezond biologisch regionaal voedsel en bij te dragen aan een gezond milieu en een gezonde natuur", zegt Astrid Eisenkopf, vice-gouverneur van de deelstaatregering van Burgenland. Met een holistische, mensgerichte aanpak is Burgenland een rolmodel voor biologische uitmuntendheid, erkend door de EU Organic Awards 2023. De award voor Best Organic Region benadrukt het belang van nauwe samenwerking tussen de overheid en burgers om een gemeenschappelijk doel te bereiken - een gezonde bodem en een intact milieu voor toekomstige generaties.

Bron: IFOAM Organics Europe