Bijna 4500 scholen, BSO's en kinderopvangcentra vroegen dit jaar het nieuwe lespakket van Natuur & Milieu over biodiversiteit aan. De pakketten met biologische bloembollen, verschillende lessen ontwikkeld door NatuurWijs en een kaartspel van Plantje Boom, werden de afgelopen tijd bij de organisaties bezorgd. Op donderdag 22 november gaf Boswachter Tim een van de lessen over biodiversiteit bij de Amsterdamse kinderopvangorganisatie Laterna Magica, die dit extraatje won.

Met het lespakket kunnen kinderen over verschillende soorten dieren en planten leren, en hoe belangrijk deze zijn voor een gezonde omgeving. "Herstel van biodiversiteit is een belangrijk doel van Natuur & Milieu. Met dit lespakket brengen we het onderwerp op een hele laagdrempelige manier bij kinderen. Helemaal omdat het spelenderwijs tastbaar wordt gemaakt: kinderen gaan bloemen planten, krijgen een spel en concrete opdrachten", legt Baudien Bosma, campagnestrateeg van Natuur & Milieu, uit.

Een dier voor elk seizoen
De lessen vormen een jaarrond programma, waarbij in ieder seizoen een nieuw dier centraal staat; Willem Worm in de herfst, Kees Koolmees in de winter, Lieve het lieveheersbeestje in de lente en Bibi de bij in de zomer. De rode draad is hoe de verschillende soorten van elkaar afhankelijk zijn en hoe ze samen zorgen voor een gezonde wereld. "Zo leren kinderen dat een regenworm niet alleen een glibberig lang ding is, maar dat hij met z’n gekruip door de aarde zorgt voor lekker luchtige grond waar de wortels van bijvoorbeeld een appelboom veel beter in kunnen groeien. Dat geeft toch een nieuwe kijk op zo'n diertje", aldus Bosma.

Steeds minder biodiversiteit
Het verlies van biodiversiteit wordt steeds vaker aangemerkt als wereldwijde crisis. Maar waaróm het een probleem is dat soorten planten en dieren wegvallen, wordt niet altijd vermeld. Dit lesprogramma is onderdeel van een aanpak vanuit Natuur & Milieu waarbij beleid voor behoud en het herstel van biodiversiteit de basis is. Daarbij wordt gekeken naar bijvoorbeeld het landbouwsysteem en stedelijke inrichting. Bosma: "We zetten ons bijvoorbeeld in voor strenge wetgeving voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de landbouw, een belangrijke oorzaak van het uitsterven van veel soorten."

Mede mogelijk gemaakt door statiegeldactie
Om het lespakket mogelijk te maken, kwam Lidl in het voorjaar met haar klanten drie maanden lang in actie voor biodiversiteit. Klanten konden hun statiegeldbon doneren voor de lespakketten. Lidl en Natuur & Milieu werkten eerder succesvol samen aan een lesprogramma over wilde bijen. Dit jaar gaat het initiatief dieper in op biodiversiteit.

Voor meer informatie: www.natuurenmilieu.nl