Met 426 stemmen voor, 125 tegen en bij 74 onthoudingen hebben de leden van het Europees Parlement woensdag 22 november het mandaat voor onderhandelingen met de lidstaten van de Europese Unie goedgekeurd voor nieuwe regels bedoeld om het hergebruik en recyclen van verpakkingen te stimuleren en het gebruik van verpakkingsmaterialen te verminderen.

Het Europees Parlement wil dat gestreefd wordt naar 5% vermindering van verpakkingen in 2030, naar 10% minder verpakkingen in 2035 en 15% minder in 2040. Voor plastic verpakkingen is dat doel 10% minder in 2030, een reductie van 15% in 2035 en van 20% in 2040.

De verkoop van zeer lichte plastic draagtassen moet worden verboden, tenzij dit om hygiƫnische redenen vereist is of als de verpakking voor los voedsel wordt verstrekt om voedselverspilling te helpen voorkomen. Ook het gebruik van bepaalde verpakkingsformaten voor eenmalig gebruik moet drastisch worden beperkt.

Verder pleit het Europees Parlement voor een verbod op het gebruik van PFAS en Bisfenol A in verpakkingen die met levensmiddelen in contact komen. Hergebruik en bijvullen van verpakkingen moet worden gestimuleerd door verduidelijking van de regels. Aanbieders van dranken en afhaalmaaltijden in de horeca moeten consumenten de mogelijkheid bieden om hun eigen bakjes en bekers mee te nemen.

Alle verpakkingen moeten recycleerbaar moeten zijn en voldoen aan strikte criteria die in secundaire wetgeving moet worden vastgesteld. Er zullen een aantal tijdelijke vrijstellingen zijn, bijvoorbeeld voor verpakkingen van levensmiddelen van hout en was. Alle lidstaten moeten ervoor zorgen dat 90% van de materialen in verpakkingen tegen 2029 gescheiden wordt ingezameld.

Bron: Europees Parlement