De EU Organic Award voor de beste biologische winkel is toegekend aan Gut Wulksfelde in Duitsland. Gut Wulksfelde exploiteert net buiten Hamburg een boerderijwinkel van 600 m², kweekt 450 hectare land met meer dan 50 soorten groenten en verkoopt meer dan 8.000 biologische producten.

Gut Wulksfelde begon zijn activiteiten in 1989 met de aankoop van 260 hectare land en breidde van daaruit geleidelijk uit met de opening van de boerderijwinkel. Vandaag de dag is het een echt 'biologisch landgoed' geworden met een bakkerij, een dierentuin, een plantenkwekerij en een restaurant. Het verwelkomt meer dan 3.500 klanten per week en is een vrijetijdsbestemming in de omgeving, waar elk jaar meer dan 7.000 kinderen leren over gezonde voeding en biologische landbouw.

Gut Wulksfelde gelooft dat biologisch de juiste weg is voor de toekomst van de landbouw. Ze zien een landbouw voor zich die in harmonie werkt met natuurlijke cycli, in plaats van deze te verstoren. Daarom geven ze de hoogste prioriteit aan bodemvruchtbaarheid, respect voor dieren en zijn ze ook op weg om een klimaatneutraal bedrijf te worden.

Een van de kernwaarden van Gut Wulksfelde is transparantie. Ze vinden het belangrijk dat hun klanten de mogelijkheid hebben om een kijkje achter de schermen te nemen en te zien hoe het voedsel dat ze eten wordt geproduceerd. Gasten kunnen het werk op de boerderij uit eerste hand ervaren en deelnemen aan activiteiten, waardoor ze de voordelen van biologische landbouw en het belang van het boerenbedrijf leren waarderen.

Bron: IFOAM Organics Europe