Biologisch risicobeheersplan verplicht vanaf 2024

Vanaf 2024 is het verplicht om als biologisch ondernemer een risicobeheersplan op te stellen. Een risicobeheersplan bevat een omschrijving van de risico’s die binnen het bedrijf bestaan, die de betrouwbaarheid van het biologische product zouden kunnen aantasten.

Door de processen op uw bedrijf kritisch te bekijken, weet u precies waar het biologische product kans heeft om bijvoorbeeld verontreinigd, vermengd of verwisseld te worden. Als u weet wat de risico’s zijn, kunt u ze ook beheersen. Dit draagt bij aan de betrouwbaarheid van het biologische product voor de consument.

Het risicobeheersplan bevat een bedrijfsbeschrijving en een risicoanalyse die al eerder verplicht waren voor biologische ondernemers. Vanaf 2024 besteedt de Skal-inspecteur aandacht aan het doorlopen en checken van het risicobeheersplan tijdens de periodieke inspectie. Constateert de Skal-inspecteur dat het risicobeheersplan niet volledig is? Dan ziet Skal dit als een lichte afwijking. Had u in 2023 nog geen risicoanalyse gemaakt en ontbreekt het risicobeheersplan in 2024? Dan ziet Skal dit als een ernstige afwijking.

Voor meer informatie en uitleg: www.skal.nl/risicobeheersplan

Bron: Skal


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven