In 2012 besloot ProNatura, een bedrijf dat onderdeel uitmaakt van de Organic Alliance-groep, een trainingsprogramma voor biologische professionals te introduceren met nieuwe thema's, een programma dat in 2016 werd omgedoopt tot BioAcademy.

Het doel van dit programma is om de biologische sector te ontwikkelen door afdelingsmanagers en verkoopadviseurs te ondersteunen in hun ontwikkeling." Na een onderbreking vanwege corona zijn de trainingen in 2023 hervat, met volledig vernieuwde materialen, tools en eisen waaraan moet worden voldaan.

De eerste sessie van 2023 heeft al in maart in Straatsburg plaatsgevonden en is bijgewoond door 10 mensen.

De biologische sector ontwikkelen
Sinds de lancering van het programma heeft BioAcademy "al honderden biologische professionals opgeleid, waaronder een aantal afdelingsmanagers van gespecialiseerde winkels," een van de doelgroepen van dit trainingsprogramma.

Het programma helpt ook gespecialiseerde groothandelaren "bij het ontwikkelen van biologische kanalen," legt verkoopdirecteur Gautier Villiaume uit. "We ondersteunen de afdelingsmanagers van winkels in hun zoektocht naar diverse nieuw te leveren prestaties.

Elke training behandelt enkele essentiële onderwerpen, gericht op het beter begrijpen van de biologische sector, die voortdurend in ontwikkeling is, om zo inzicht te kunnen krijgen in de problemen en uitdagingen waar de sector mee te maken heeft. Dit alles, met de nadruk op de verschillende keurmerken, voorschriften en controles die erbij komen kijken." De biologische markt "is voortdurend in beweging en de zoektocht naar de ideale selectie van producten kan soms een vergelijking worden tussen meerdere onbekenden."

Deskundigheid van het team vergroten
De training van BioAcademy "vergroot de deskundigheid van het team door deelnemers de vaardigheden aan te leren die ze nodig hebben om de seizoensgebondenheid en variabiliteit van producten beter te beheren en zo de impact op de verkoop te maximaliseren."

Volgens Gautier Villiaume beschikken de deelnemers na één sessie al over voldoende kennis en krijgen ze ook dan al meer autonomie in het beheren van hun afdeling.

Om een afdeling het hele jaar door goed te kunnen beheren, biedt BioAcademy jaarrond ondersteuning in de vorm van het aanbieden van een programma dat bestaat uit 4 aan de seizoenen gekoppelde trainingen: 'Lente', 'Zomer', 'Herfst' en 'Winter', onderverdeeld in twee aparte delen: een theoretisch deel en een praktisch deel.

De theoretische doelstellingen van het programma zijn:

  • Het grondig kennen en kunnen promoten van het AGF-assortiment;
  • Het kunnen anticiperen op volumeschommelingen voor AGF-producten die 20/80 van het assortiment uitmaken, het zorgen voor dagelijkse vervangingen en het informeren van klanten over seizoensgebonden AGF-producten;
  • Het kunnen opstellen van een schappromotiekalender, het voorbereiden van een promotieactie en het in de kijker zetten van een productgroep;
  • Het kunnen begrijpen van de plus- en minpunten van een AGF-product en het weten hoe het te verzorgen.

De praktische doelstellingen van het programma zijn:

  • Het weten te beheren van een afdeling, het weten hoe optimaal gebruik te maken van de afmetingen, het weten te elimineren van schijnproblemen en het weten toepassen van rationele presentatieoplossingen;
  • Het kunnen bepalen van de ultieme selectie om de verkoopdoelstellingen en klanttevredenheidsdoelstellingen te kunnen behalen;
  • Het kunnen plannen van verplaatsingen, het kunnen organiseren van werkzaamheden en het weten te anticiperen op seizoensgebonden veranderingen.
  • Het weten voor te bereiden van orders, rekening houdend met een aantal belangrijke parameters. Een afdeling overdag weten in te richten en kunnen controleren.

Eendaagse trainingen in verschillende steden
De trainingen worden gedurende een dag (7 uur) verzorgd door deskundigen op het gebied van biologische AGF-producten en vinden plaats op de ProNatura-vestigingen in Cavaillon, Nantes, Straatsburg, Rungis en Perpignan. Dit zijn strategische locaties, in de buurt van de ProNatura-vestigingen.

"Voor ons is het belangrijk om onze klanten in de best mogelijke omstandigheden te kunnen ontvangen en hen met onze partnertelers in contact te kunnen brengen. De limiet wordt bepaald door de reistijd per persoon en het aantal mensen dat is ingeschreven voor de sessie. Om het eenvoudig en praktisch te organiseren te houden kunnen er elke sessie steeds 'maar' 6 tot 10 personen aanhaken. Om winkelmanagers of verantwoordelijken van AGF-afdelingen een ander perspectief te kunnen bieden, om hun aanpak te veranderen en hun kennis van de toeleveringsketen te kunnen verrijken wordt er in de namiddag ook altijd een bezoek aan een partnerteler gepland." Aan het eind van de dag ontvangt elke deelnemer een BioAcademy-certificaat.

Trainingen op maat
Om aan enkele specifieke eisen van bepaalde winkels te kunnen voldoen, worden er sinds 2023 door BioAcademy ook trainingen op maat aangeboden. Het bedrijf werkt in het kader van trainingen in 2024 met een gespecialiseerde biologische keten momenteel aan een proefprogramma. Het doel hiervan is om specifieke problemen van onze klanten op te lossen en met hen samen te werken om de oplossingen te vinden die hen zullen helpen bij de ontwikkeling van hun winkels en om hun verkoop te stimuleren."

Dynamische trainingen
Voor een optimale training is het trainingsprogramma van BioAcademy zo ontworpen dat het met de maatschappelijke veranderingen mee kan bewegen. "De AGF-markt wordt niet alleen sterk beïnvloed door de ecologische omgeving, maar ook door de economische omgeving. Actuele problemen en uitdagingen worden daarom zo goed mogelijk benaderd vanuit de markt op dat moment. Dit jaar richten we ons bijvoorbeeld op de problemen als gevolg van de stijgende kosten voor lang opgeslagen producten, de energiekosten in winkels en de gevolgen van hogere dieselprijzen. Om de kennis rondom de positieve effecten van biologisch telen te vergroten bespreken we samen met de deelnemers aan de trainingen allerlei mogelijkheden rondom acties en plannen."

Voor meer informatie:
BioAcademy
bioacademy.fr

ProNatura
754 Av. Pierre Grand
MIN - BP107
FR - 84303 Cavaillon Cedex, Frankrijk
pronatura.com
organic-alliance.com