Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verbod ruimere genomische technieken neemt EU-zorgen niet weg

De Europese Commissie wil veredelaars meer ruimte geven voor het gebruik van nieuwe genomische technieken. Dat bleek begin juli uit een voorstel dat het nodige stof deed opwaaien. Tijdens de Europese Landbouw- en Visserijraad eind juli bleek dat er bij meerdere lidstaten nog zorgen leven over hoe het met de nieuwe regels moet in de biologische sector en ook over intellectueel eigendom en etikettering hebben lidstaten nog zorgen.

In het voorgestelde plan is gebruik van de nieuwe technieken verboden, maar dat neemt de zorgen van lidstaten niet weg, deelde demissionair minister Adema van LNV in de brief aan de Tweede Kamer op vrijdag 25 augustus.

Een aantal lidstaten maakt zich ook zorgen over de patenteerbaarheid van planteigenschappen. De Commissie beloofde hier naar te gaan kijken en hier op een later moment op terug te komen.

Ook gaven enkele lidstaten aan zorgen te hebben omtrent etikettering. Zij wezen op het belang van keuzevrijheid voor de consument.

De nieuwe technieken moeten geen extra risico’s met zich meebrengen voor de gezondheid van mens en milieu vergeleken
met conventionele veredeling, vinden veel lidstaten. Ook Nederland benadrukte het belang van gedegen wetenschappelijk onderzoek, schrijft Adema. Dat onderzoek komt er belooft de Commissie.

Publicatiedatum: