Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Frankrijk: verlieslijdende bio-landbouw kan financiële steun aanvragen

Voor de noodlijdende biologische boeren en telers in Frankrijk is de redding weer een stapje dichterbij gekomen. Vanaf 16 augustus kunnen zij aanspraak maken op een steunplan dat de Franse minister van Landbouw eerder dit jaar aankondigde. Daarbij werd 60 miljoen euro extra beschikbaar wordt gesteld om biologische landbouwbedrijven te helpen die zijn getroffen door de huidige crisis in de consumptie van biologische producten en die aanzienlijke economische verliezen hebben geleden. Deze extra toezegging komt bovenop het noodfonds van 10 miljoen euro, dat onmiddellijke hulp bood aan de biologische landbouwbedrijven die het meest in moeilijkheden verkeerden.

De Europese Commissie heeft op 3 augustus goedkeuring gegeven voor deze steunregeling als staatssteun. Bedrijven die in aanmerking komen voor de steun moeten voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo moet de gehele productie en de gehele oppervlakte van het bedrijf biologisch gecertificeerd zijn of in omschakeling. Daarnaast moet het landbouwbedrijf een verlies van 20% of meer van het bruto bedrijfsresultaat in 2022/23, vergeleken met het gemiddelde over de boekjaren 2018 en 2019 en een verslechtering van de kasstroom in 2022/23 van 20% of meer ten opzichte van het gemiddelde over de boekjaren 2018 en 2019.

De steun zal maximaal 50% van het verlies aan bruto bedrijfsresultaat compenseren en moet een minimumbedrag van €1.000 vertegenwoordigen. Eventuele steun uit het noodfonds van €10 miljoen wordt afgetrokken van het uiteindelijke compensatiebedrag.

Bron: Ministerie van Landbouw Frankrijk

Publicatiedatum: