Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biodyneren blijkt schot in de roos

De BD-Vereniging organiseert Biodynamische Diners op biodynamische boerderijen om de oogst samen te vieren. De kok zet met biodynamische inzichten het werk van de boer voort in de keuken. Dat geeft verrassende gerechten vol levenskracht, voedend voor lichaam, ziel en geest. Vooraf aan de maaltijd krijgen de gasten een rondleiding over het bedrijf. Het belang van de samenhang tussen de vele processen op het land wordt zichtbaar. Daarna gaan gasten, boer en kok samen aan tafel en is er gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan.

Dit jaar zullen er zo’n twintig boerderijen meedoen aan het project Biodyneren. Ilse van den Bosch, initiatiefneemster en kok vertelt: "Het enthousiasme van de gasten, de boeren en de koks zorgt voor een lopend vuurtje. Boeren, koks en organisaties komen naar me toe, omdat ze iets met dit initiatief willen. Het is hartverwarmend." 

Vooral verhaal
Op 29 april verzorgde Cathy Verschoor samen met Irma Vreeman een uitgebreid diner bij Ekoboerderij John Arink in Lievelde. Zowel de boer als de 40 gasten waren enthousiast over de toelichting bij het menu. Cathy: "Het was voor mij een bevestiging: ik wil niet alleen cateraar zijn. Het gaat me er vooral om een verhaal te vertellen. Dat is het mooie aan dit project en mensen willen dat ook. Een man zei: ‘Wat leuk dit, ik ga alle diners af.’"

Voorafgaand aan het diner gaf John Arink de deelnemers een rondleiding over zijn bedrijf.

Cathy geeft deze zomer nog drie diners bij tuinderij De Overkant in Twello. Cathy: "Bij deze tuin ben ik het hele jaar betrokken. Sander kon een aantal bloemkolen niet verkopen omdat ze te los waren. Ik heb de bloemkolen gefermenteerd en ga deze tijdens de komende diners serveren. We verwerken oogstresten tot nieuwe producten. Eerder maakten we atjar en bouillonpasta."

Oud en nieuw
Op 14 mei was er een uitverkocht diner bij De Noorderhoeve in Schoorl. Kok Ilse van den Bosch vertelt: "In de keuken staan de maanden maart, april en mei in het teken van oud en nieuw. We hebben bewaarde gewassen van vorig jaar tot ons beschikking zoals winterwortelen, rode bieten en pastinaken. Deze ingrediënten combineer ik dankbaar met frisse gewassen vers van het land zoals raapstelen, radijsjes en rabarber. Ik laat mensen graag proeven hoe goed de smaken van oud en nieuw bij elkaar passen. Mensen zijn verrast en genieten van bijvoorbeeld pastinaak-rabarbersoep." 

Ilse van den Bosch (links) en Jeanette Matser (rechts) verzorgden het diner op 14 mei in Schoorl.

Vrijdag 16 juni: k.eetmee bij De Overkant
Vrijdag 16 juni
Tijd: 16.00 uur ontvangst gevolgd door rondleiding
Locatie: De Overkant, Meermuidenseweg, Twello
Kosten: 35,- euro
Aanmelden kan bij Cathy Verschoor, keetmee.nl en via deze link. 

Zondag 2 juli: Tuindiner bij De Noorderhoeve
Tijd: 15.30 uur ontvangst gevolgd door rondleiding, 17.00 uur diner
Locatie: Duinweg 125 in Schoorl
Kosten: 39,- euro
Aanmelden kan bij Ilse van den Bosch via 072-5644752 en www.voedsaam.nl 

Voor meer informatie en data: www.bdvereniging.nl/biodynamisch-dineren 

Publicatiedatum: