Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Opiniestuk Rudie Wijnen

"Alle landbouw en afzet biologisch verschaft duidelijkheid voor iedereen"

Rudie Wijnen, eigenaar van biospeciaalzaak Van Nature in Nijmegen (biologische speciaalzaak en duurzaam warenhuis), pleit voor een switch naar 100% biologisch landbouw. Dat schept namelijk duidelijkheid voor iedereen omdat boeren én consumenten weten waar ze aan toe zijn. Lees hier zijn opiniestuk:

Met het EU-plan van Frans Timmermans moet de Nederlandse landbouw in 2030 voor 25% biologisch zijn. Een opdracht, die door de boeren(organisaties) argwanend wordt bekeken. Zelfs ook vanuit de biologische hoek. Waarom? Omdat zij vrezen, dat met een groter aanbod van biologische producten  de afzetmarkt achterblijft en dat de verkoopprijzen voor de boer dan onder druk komen te staan.

Dat er grote fouten gemaakt zijn in het landbouwbeleid is klip en klaar. Alles draaide om een zo hoog mogelijke productie. Als boer had je weinig keus; of je deed mee in de tredmolen van hoge investeringen, veel input en hoge productie, of je deed het radicaal anders; biologisch dus.

Sinds de stikstofcrisis wordt de boer door de overheid en de media geframed als de grote vervuiler. Met zogenaamd als oplossing; boeren uitkopen. Minder boeren, dus.

Ondertussen krijgen nieuwe , positieve, initiatieven, zoals het 'Groenboerenplan', ontzettend weinig aandacht, en is er vanuit de overheid nog steeds geen heldere visie op het toekomstige landbouwbeleid.

Toekomst
Mijns inziens moeten we naar een 100% biologische landbouw en een 100% biologische afzet toe, waarbij de klant dus geen keus heeft tussen goedkope, vervuilende producten en schone, biologische producten. Biologisch wordt daardoor dus de norm.

Vanwaar deze radicale oplossing ?

  • Nederland is zeer geschikt voor biologische landbouw. De biologische sector heeft zich in de afgelopen 40 jaar ontwikkeld tot een volwassen branche. Een branche, die bestaansrecht heeft en die de basis kan zijn voor een gezonde, toekomstbestendige landbouw. Er is dus al veel expertise aanwezig. En het is de enige branche met een onafhankelijk keurmerk, Skal. Het is een keurmerk met uitgebreide, maar heldere regels, dat door de overheid gecontroleerd wordt.
  • 100% biologische productie is alleen dan verantwoord, als deze productie ook voor 100% afgezet kan worden. Laat de keus dus niet aan de klant, maar biedt in de supermarkt alleen biologische producten aan. Wel zo eerlijk voor de boer, die omschakelt naar biologisch, en die zodoende verzekerd is van afzet, alsook voor de klant, die duidelijkheid ervaart en gezonde producten voorgeschoteld krijgt.
  • En.... als de Nederlandse landbouw voor 100% biologisch wordt, zal de vraag naar meer boeren juist toenemen. En dan kunnen wij met z'n allen weer trots zijn op de boer.

Ik besef me terdege, dat dit plan simpel klinkt, maar dat er in de uitvoering nog vele hobbels te nemen zijn. Maar het verschaft duidelijkheid. En daar wachten de boerensector en de natuur al heel erg lang op.

Rudie Wijnen

eigenaar van Van Nature

Publicatiedatum: