Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Geitenhouderij De Molswaerd gaat van biologisch naar eco-vriendelijk

Tholen - Geitenhouderij De Molswaerd uit Bleskensgraaf is niet langer meer biologisch gecertificeerd. "We waren net vijf jaar aan de gang toen de melkfabriek failliet ging aan wie we de melk leverden. We hebben natuurlijk gezocht naar een nieuwe afnemer, maar bij andere afnemers was geen plek voor biologische melk", vertelt Arie van den Bergh. Toen kon de familie niet anders dan de melk gangbaar verkopen, hoewel ze het liefst biologisch zouden blijven werken.

Vijf jaar geleden ruilden Arie en Hanneke van den Bergh de gangbare koeien in voor biologische geiten. Nu wordt van het biologische keurmerk alweer afscheid genomen. 

Nooit meer bio met deze dieren
"We hebben gevraagd bij Skal en Bionext of het mogelijk was om de melk tijdelijk gangbaar te leveren en zodra de markt weer goed is, terug te gaan naar biologisch. Dat kon helaas niet." Arie was teleurgesteld toen hij te horen kreeg dat hij alleen terug kon naar biologisch met een nieuwe koppel geiten. "Het gekke van het verhaal is: als je altijd gangbaar bent geweest, moet je de dieren een half jaar biologisch voeren en dan mag je biologische melk leveren. Maar omdat ik bio ben geweest, mag ik met mijn dieren nooit meer biologisch worden. Ik kan alleen weer biologisch worden als we alle dieren ruimen en opnieuw beginnen." Dat vind hij erg jammer. "Als ik weer terug kon schakelen naar biologisch zonder de dieren te hoeven ruimen, had ik al mijn land en het ruwvoer gewoon biologisch gehouden. Dat kost enorm veel geld, maar het heeft niet met het verdienmodel te maken."

Eco-vriendelijk
De familie van den Bergh noemt hun bedrijf nu eco-vriendelijk. Op hun website schrijven ze dat dit kansen biedt: "Het geeft ons de ruimte om onze activiteiten zelf in de context te plaatsen en aan het roer te staan. We zijn niet langer afhankelijk en zijn vrij om onze idealen te realiseren." 

Dierenwelzijn staat nog steeds voorop, vertelt Arie. "We nemen veel mee van de biologische werkwijze. De dieren krijgen weidegang en natuurlijke ventilatie. Ze zien en voelen de buitenlucht en de zon schijnt in de stal. Het aantal dieren per vierkante meter blijft ook nagenoeg gelijk. Wat we wel anders doen is dat we nu kunstmest gaan gebruiken om meer voer van ons eigen land te halen. Zo hoeven we minder voer te kopen en dat scheelt weer energie en brandstof. Op deze manier kunnen we bijna zelfvoorzienend zijn." De Molswaerd heeft in Bettinehoeve een afnemer gevonden die achter deze manier van werken staat. "Dat gaat supergoed. Het openstellen van bedrijven, diergezondheid en alles wat daarbij komt kijken, dat past precies in hun straatje."

Het plas-drasgebied blijft biologisch.

Helemaal afscheid van de biologische werkwijze neemt de familie  overigens niet. Een onderdeel van het bedrijf, het plas-drasgebied, blijft biologisch gecertificeerd. Het natuurbeheer in dat gebied richt zich speciaal op weidevogels. Na 15 juni kan er weer gemaaid worden. Het hooi dat het gebied opbrengt, gaat naar een biologische collega-boer. "Dat gedeelte houden we biologisch, ondanks dat het misschien geld kost, omdat we er niet helemaal vanaf willen stappen. We hebben altijd met veel plezier biologisch gewerkt."

Betere afspraken nodig
Arie is teleurgesteld over de manier waarop de handhaving van het biologisch keurmerk hen belemmerde om het bedrijf biologisch voort te zetten. Volgens hem moeten er betere afspraken gemaakt worden om schommelingen in de markt als biologische sector op te kunnen vangen. "De afzetmarkt moet zeker zijn. Nu wordt het product te duur voor de gewone consument. Alles is duurder geworden en de mensen willen op vakantie blijven gaan en een dure auto rijden en zeggen: ik laat dat dure biologische geitenkaasje maar liggen. We willen met zijn allen meer biologisch. Maar er wordt niet gewerkt aan een oplossing. De regels worden nu zo halsstarrig en vast gehanteerd en als je dan een markt hebt die op en neer gaat, is daar niet mee te werken. Op deze manier gaan we het niet redden met elkaar. Er moet een flexibele match in gezocht worden. Dan zijn er denk ik ook veel meer boeren die willen omschakelen." 

Voor meer informatie:
Eco-Vriendelijke Geitenhouderij De Molswaerd
0184 691 354
[email protected]
www.demolswaerd.nl