Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wetenschappelijke inzichten vormen fundament van Manifest Diervriendelijke Veehouderij

"Roepen het kabinet op om aanbevelingen voor dierwaardigheid wettelijk te verankeren"

Het Manifest Dierwaardige Veehouderij is door een grote groep wetenschappers ondertekend. Tot de ondersteunende bedrijven behoren onder meer Caring Farmers, Stichting Demeter, Ekoplaza en Odin. "Op dit moment onderhandelt de Nederlandse overheid achter de schermen met de landbouwsector over de invulling en uitwerking van een dierwaardige veehouderij. Dat is een achterhaald debat want de wetenschap heeft allang vastgesteld wat daarvoor nodig is. Ondertekenaars van het Manifest Dierwaardige Veehouderij roepen het kabinet op om de onderstaande aanbevelingen – op basis van de meest recente wetenschappelijke inzichten voor dierwaardigheid – wettelijk te verankeren", zo staat op de website www.dierwaardig.org.

  1. Erkenning van de intrinsieke waarde en de integriteit van dieren
  2. Zorg voor goede voeding, goede omgeving en goede gezondheid. 
  3. Alle dieren moeten natuurlijk gedrag kunnen vertonen  

Odin heeft op de eigen website een berichtje geplaatst naar aanleiding van de ondertekening: 

"Odin is blij met het Manifest Dierwaardige Veehouderij en we onderschrijven het graag", zegt Odin directeur Merle Koomans van den Dries. "Respectvol omgaan met alles wat leeft is al sinds de oprichting van Odin in 1983 een van onze uitgangspunten. We vinden ook dat dieren zich naar hun eigen aard moeten kunnen gedragen. Helaas is dat niet vanzelfsprekend. Juist in deze tijd waarin de landbouw voor belangrijke beslissingen staat op onder andere het gebied van klimaat, stikstof en biodiversiteit, is het dan ook belangrijk dat we ook het dierenwelzijn in de veehouderij verbeteren."

Ook Ekoplaza heeft op de eigen website extra toelichting geplaatst naar aanleiding van de ondertekening: 

In een tijd waarin belangrijke beslissingen worden genomen binnen de landbouw, mag het verbeteren van dierenwelzijn in de veehouderij niet ontbreken. "Vaak zijn onze boeren persoonlijk gemotiveerd om voor hun dieren een gezonde en natuurlijke leefomgeving te creëren. Daarnaast zijn biologische boeren het bij EU-wet verplicht allerlei extra zaken te regelen voor meer dierenwelzijn. Voor Ekoplaza is een dierwaardige veehouderij het belangrijkste uitgangspunt bij de samenstelling van het assortiment en de productkeuzes die wij maken. We vinden dat dieren zich moeten kunnen gedragen naar hun aard, maar helaas is dit niet altijd vanzelfsprekend. Daarom is dit manifest zeer welkom en een goed initiatief om verdere noodzakelijke stappen te maken en dierenwelzijn in de veehouderij te verbeteren", aldus Steven IJzerman, kwaliteitsmanager Ekoplaza.

Het Manifest Dierwaardige Veehouderij is een initiatief van de Dierencoalitie. De Dierencoalitie is een samenwerkingsverband van 17 dierenwelzijnsorganisaties.

Klik hier om het manifest te lezen. Ondertekenen kan hier.

Publicatiedatum: