Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bio Suisse zoekt 15.000 hectare bouwland

Omdat de vraag van de Zwitserse detailhandel naar Zwitserse biologische akkerbouwgewassen de komende jaren sterk zal groeien, is Bio Suisse op zoek naar 15.000 hectare extra akkerland. Om de ongeveer 500 bedrijven die daarvoor nodig zijn om te schakelen naar biologisch, lanceert Bio Suisse een offensief voor biologische akkerbouw. De vereniging presenteerde de maatregelen en kernboodschappen deze week op een mediaconferentie op Domaine Challandes in Yvonand (VD).

De Zwitserse detailhandel vertrouwt voor zijn biologische grondstoffen steeds meer op de Zwitserse herkomst, vooral voor brood en suiker. En vanwege de strengere richtlijnen voor het voeren van herkauwers in 2022 zijn ook voederfabrieken op zoek naar Zwitserse biologische goederen. De komende jaren zal de vraag naar Zwitserse biologische akkerbouwgewassen dan ook aanzienlijk en op lange termijn toenemen. Om aan deze toegenomen vraag te voldoen, is Bio Suisse op zoek naar 15.000 hectare extra biologische landbouwgrond - het gebied van het kanton Schaffhausen. Met een aangepaste vruchtwisseling en alternatieven voor voedergranen kan de biologische sector naar eigen zeggen hun doel bereiken zonder te hoeven vrezen voor een structureel overschot van bepaalde granen.

Gezochte gewassen en manieren van omschakeling
Omschakeling naar biologisch is aantrekkelijk. Het duurt twee jaar om een bedrijf om te schakelen naar de normen van Bio Suisse. Daarna mogen alle producten met het biologische label op de markt worden gebracht. Individuele, bijzonder gewilde gewassen kunnen al tijdens deze periode met de omschakelingslabel op de markt worden gebracht. Het betreft onder meer maaltarwe, voedergraan en vlinderbloemigen zoals soja, suikerbieten, korrelmaïs, ruwvoer en voedertarwe. Alle speciale akkerbouwgewassen, oliehoudende zaden en zaaddragende vlinderbloemigen voor menselijke en dierlijke voeding worden gezocht.

Bron: Bio Suisse

Publicatiedatum: