Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Transitiefonds moet bestemd blijven voor landbouwtransitie"

Op 10 mei 2023 debatteert de Tweede Kamer verder over het wetsvoorstel voor het Transitiefonds. Dit is een vervolg op het debat van 19 april. In aanloop naar dit debat riep LTO Nederland op om de €24,3 miljard uit het fonds in te zetten voor brede landbouwtransitie.

LTO meldt dat tijdens het debat in april duidelijk werd dat de Tweede Kamer vragen heeft over waar het geld nu eigenlijk heen gaat en waarom. Bovendien lijken steeds meer doelen aan het bedrag gekoppeld te worden. Hiermee verwatert volgens LTO Nederland het eerder gestelde principe: het bieden van economisch perspectief aan de boer en tuinder. 

Het inrichten van het Transitiefonds is begonnen met een grote zak geld, waar pas later de inhoud voor gezocht wordt. Ook komen er steeds meer betrokkenen aan tafel voor de besteding van het geld. Provincies leveren langzamerhand de eerste resultaten van hun gebiedsprocessen op, maar duidelijk wordt dat zij met hun plannen de € 24,3 miljard zullen overvragen. En dan is er nog niet gesproken over de claim op het bedrag die voortvloeit vanuit het mogelijk te sluiten landbouwakkoord en het convenant dierwaardige veehouderij.

Het is de vraag of de € 24,3 miljard toereikend is om de grote opgave waarvoor de agrarische sector staat tot een succes te maken. Hiermee lijken de zorgen van de Raad van State op het wetsvoorstel over de voorgenomen bestedingen van het fonds terecht.

Ook het feit dat niet duidelijk is of het richtjaar van de (stikstof-)doelen nu 2035 blijft (zoals de huidige wet) of toch 2030 (kabinetsplan) wordt, geeft een wereld van verschil in het denken over wat nu en straks nodig is. Over de vele vragen bij het Transitiefonds heeft LTO een aanvullende inbreng gestuurd naar de Tweede Kamer.

Bron: LTO Nederland 

Publicatiedatum: