Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Tijd begint te dringen voor landbouwminister Adema"

LTO wijst huidige concepttekst Landbouwakkoord af: "Forse bijsturing nodig"

LTO heeft maandag niet ingestemd met de huidige concepttekst van het landbouwakkoord. "De tekst biedt voor ons onvoldoende wenkend perspectief om tot doorrekening over te gaan, een stap die nodig is op weg naar bestuurlijke consultatie en onze bredere ledenconsultatie. De kritiek op het concept werd breder gedeeld door verschillende deelnemers aan tafel. Dat biedt voldoende perspectief om een laatste poging te wagen om samen tot een landbouwakkoord te komen", aldus de organisatie.

Deelnemers hebben de gezamenlijke ambitie uitgesproken de komende anderhalve week nog forse verbeteringen aan te brengen op het stuk. "We begrijpen dat het proces lang duurt, maar vinden ook dat we deze laatste poging moeten wagen. Aan de hoofdtafel is afgesproken dat er op woensdag 17 mei een stuk moet liggen dat kan worden doorgerekend of wordt afgewezen. In het laatste geval stopt het proces. Bij een akkoord op doorrekening zullen alle deelnemers aan de hoofdtafel een bredere bestuurlijke consultatie organiseren. LTO heeft altijd aangegeven daarna ook een ledenconsultatie uit te voeren; onze leden hebben het laatste woord."

LTO zet zich in voor een akkoord dat perspectief biedt voor blijvers. "De transitie die voorligt moet haalbaar zijn en moet worden gecombineerd met het versterken van het verdienvermogen van boeren en tuinders. Dat is de hoge ambitie die we met een landbouwakkoord hebben. Om er uit te komen, zijn de komende anderhalve week nog forse stappen nodig op bekende thema’s die al eerder in de media zijn genoemd. Het gaat dan om grond, mestbeleid en verdienvermogen. Tenslotte heeft LTO altijd benadrukt dat het stikstofbeleid en in het bijzonder een oplossing voor de legalisering van PAS-melders en interimmers is geboden."

"Tijd begint te dringen voor landbouwminister Adema"
Er ligt dus nog steeds geen landbouwakkoord. "De tijd begint wel echt te dringen voor minister Piet Adema van Landbouw", zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen bij BNR. En dat terwijl de partijen pas op 17 mei verder gaan praten. En dan moeten de partijen, de boerenorganisaties, de ketens, de natuurorganisaties en het ministerie van Piet Adema van Landbouw het toch echt wel eens gaan worden over een voorlopig onderhandelingsakkoord. "We hebben het al bijna een jaar over dat perspectief, dat is zorgelijk."

Publicatiedatum: