Bijna 3.000 aanmeldingen voor SOS Slaapkamer

Midden april maakte Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren) haar nieuwe burgeronderzoek SOS Slaapkamer bekend. Tot 3 mei kon iedereen zich aanmelden om deel te nemen aan dat onderzoek. "En dat sloeg duidelijk aan", aldus Geert Gommers, expert pesticiden bij Velt. "2.850 Vlamingen en Nederlanders hebben zich ingeschreven."

Jaarlijks krijgt Velt meerdere vragen van ongeruste burgers die in landbouwgebied wonen. Dat is een van de belangrijkste redenen dat ze SOS Slaapkamer op poten heeft gezet. "Het doel van het onderzoek is om te achterhalen of er pesticideresidu's aanwezig zijn in de Vlaamse en Nederlandse slaapkamers. En zo ja, van waar die komen", zegt Geert.

Het onderzoek werd mede gefinancierd door 260 burgers, samen goed voor 12.600 euro. "Dankzij die giften en een bijdrage van Velt en haar partners kunnen we 120 slaapkamers onderzoeken. De kandidaten worden geselecteerd op basis van het potentieel gebruik van pesticiden in de buurt van hun woningen en de aanwezigheid van huisdieren. Zijn er dan nog veel potentiële deelnemers, dan worden ze willekeurig geselecteerd door een wetenschappelijk algoritme."

De geselecteerden ontvangen begin juni een testkit, waarmee ze het stof in de slaapkamer kunnen verzamelen. Dat sturen ze naar het labo voor analyse. 

Klik hier voor meer informatie. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.