Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bij De Nieuwenburgt draait alles om lokaal

Tholen - Producenten die kiezen voor lokale grondstoffen zijn van grote betekenis voor natuurinclusieve telers, weet Hans Nieuwenburg van De Nieuwenburgt. "Wij kunnen wel van alles natuurinclusief telen, maar als we geen afzet hebben voor die producten, houdt het op. Door van ons af te nemen, worden we gestimuleerd om op deze manier te telen. Daarom zijn we blij dat Bakkerij Van de Westen heeft besloten onze rogge af te nemen, nadat we in het verleden rogge leverden aan Bakkerij Verbeek."

In samenwerking met Natuurmonumenten en Land van Ons teelt De Nieuwenburgt rogge op een aantal kleinere percelen. Er zijn een paar proeven aan vooraf gegaan om het juiste ras te vinden. "Wij telen zomerrogge, dat komt niet veel voor in Nederland", vertelt Hans. "Het was een uitdaging om een ras te vinden waar goed roggebrood van gebakken kan worden. Samen met Bakkerij Verbeek hebben we een ras gevonden wat toen zijn gaan telen." Verder teelt Hans ook haver, troshaver om precies te zijn, en tarwe. "Dat doen we op percelen die overgaan van gangbaar naar biologisch. Dat gaat naar lokale bakkerijen Van der Wal Jolink en Tom van Otterloo. Het brood komt via een coöperatie in de supermarkten terecht." Die lokale afzet kwam mede tot stand doordat De Nieuwenburgt samen met Landschapnetwerk Brummen een korte ketenproject opstartte om de producten in de omgeving te verwaarden.

Jersey-koeien
De Nieuwenburgt is een gemengd biologisch bedrijf. Naast de teelt van gewassen nemen de Jersey-koeien een belangrijke plaats in op de boerderij. "De stiertjes houden we aan. Die gaan het natuurgebied van Natuurmonumenten in en we slachten ze na twee jaar voor huisverkoop in de winkel", vertelt Hans. De melk van de jerseykoeien wordt zelf verkocht, maar ook verkaast door kaasmakerij Aurora. De melk van een groep bio-boeren uit de Achterhoek wordt verwerkt in streekkazen Achterhoeks Dearntjen. De nieuwste kaas van Aurora, een bijzondere roodflora, is ook in de winkel te vinden.  

De boerderijwinkel is er een tekenend voorbeeld van dat alles bij De Nieuwenburgt draait om lokaal. Tarwe uit eigen teelt wordt verwerkt tot tarwebloem en pannenkoekenmeel en verkocht in de winkel. Natuurlijk is in de winkel ook het roggebrood te koop. “Het is belangrijk dat de mensen zien dat het op deze manier kan. Anders komen de grondstoffen voor brood in massa uit het Oostblok vandaan en dan ben je de binding met je afzet kwijt. Door natuurinclusief en lokaal te werken, versterken wij het landschap, ons bedrijf en hebben de mensen er direct wat aan”, besluit Hans.

Voor meer informatie:
De Nieuwenburgt
Kappersweg 5
6956 CC Spankeren
info@denieuwenburgt.nl
www.denieuwenburgt.nl