Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tirol helpt nieuwkomers in de biologische landbouw

Om de overgang naar de biologische landbouw te vergemakkelijken en bij te dragen tot de compensatie van de afzetbeperkingen in de eerste twee jaar van de omschakeling, biedt de provincie Tirol de 42 nieuwe biologische landbouwers een provinciale subsidie aan als aanvulling op de steun vanuit het Oostenrijkse agromilieuprogramma ÖPUL.

"In de eerste twee jaar van de biologische landbouw moet aan alle eisen worden voldaan, maar de producten mogen nog niet als biologisch worden verkocht. Dit is een aanzienlijk economisch nadeel in de omschakelingsfase. Wij willen dit ten minste gedeeltelijk compenseren en nieuwkomers in de biologische landbouw in Tirol met een eigen maatregel ondersteunen", verklaart provinciegedeputeerde Josef Geisler. Wat het areaal betreft, moet tijdens de tweejarige omschakelingsfase naar biologische landbouw rekening worden gehouden met een inkomensverlies van 1.000 euro per hectare wegens hogere uitgaven en lagere opbrengsten. De staat geeft maximaal 7.000 euro omschakelingssubsidie per jaar en per bedrijf. 

2.100 biologische bedrijven in Tirol
42 bedrijven met een totale oppervlakte van 330 hectare hebben besloten om in de loop van de nieuwe EU-steunperiode biologisch te gaan werken. Volgens voorlopige cijfers zijn er momenteel ongeveer 2.100 biologische landbouwbedrijven in Tirol, die ook als zodanig via ÖPUL worden ondersteund. Het aandeel biologische bedrijven in Tirol is constant 20 procent. Meer dan een kwart van alle landbouwgrond in Tirol wordt biologisch bewerkt, hoewel het absolute aantal biologische bedrijven afneemt. Het klassieke Tiroolse biologische bedrijf is een graslandbedrijf dat zich bezighoudt met melkveehouderij.

Toetredingssteun in onzekere tijden
"Het marktklimaat voor biologisch is momenteel niet gemakkelijk. Tot nu toe is het marktaandeel stabiel, maar er is momenteel geen groei te melden. Deze steun is bedoeld om gecertificeerde biologische bedrijven te helpen bij hun start, vooral in deze onzekere tijden", benadrukt Josef Geisler. Volgens studies van Agrarmarkt Austria (AMA) bedroeg het aandeel biologisch in de levensmiddelen-detailhandel het afgelopen jaar in heel Oostenrijk 11,5 procent en lag daarmee iets boven het jaar 2021 met 11,3 procent. Daarentegen werd een lichte daling geregistreerd in de verkochte hoeveelheid. De hoogste biologische aandelen in waarde liggen bij melk, natuuryoghurt en aardappelen. "De Tiroolse landbouw scoort met regionaliteit en kwaliteit", aldus Geisler, verwijzend naar een gevarieerd productaanbod en trouwe klanten.

Bron: Land Tirol

Publicatiedatum: