Meer duidelijkheid etikettering dierenvoeding

EU-logo voor biologische voeding huisdieren

Gisteren heeft de Commissie landbouw en plattelandsontwikkeling van het Europees Parlement gestemd over nieuwe regels voor de etikettering van biologisch huisdiervoer. Hilde Vautmans, verantwoordelijk voor het rapport in naam van de liberale fractie, beklemtoonde het belang van een herkenbaar EU-logo op biologische dierenvoeding.

Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld): “Met deze verordening over de etikettering van biologisch huisdiervoer hebben we een belangrijke stap voorwaarts gezet in het dichten van een bestaande leemte. Dit rapport brengt de regels voor huisdiervoer in overeenstemming met de bestaande regels rond etikettering van biologisch voedsel. We hebben oog voor zowel de producent als de consument. Producenten van de steeds groeiende markt van biologisch huisdiervoer krijgen met deze nieuwe regels meer rechtszekerheid. Consumenten worden beter begeleid in hun keuzes omdat we nu ook het EU-logo voor biologische producten dat al algemeen gekend is, gaan verplichten op nieuwe verpakkingen.”

“Producenten mogen dit EU-logo enkel gebruiken wanneer ten minste 95% van het gewicht van de agrarische ingrediënten biologisch is. We vragen ook dat er speciale labels beschikbaar zijn voor biologisch huisdiervoer waarvan de belangrijkste ingrediënten afkomstig zijn van jacht en visserij. Deze producten zijn belangrijk voor het evenwichtig voedingspatroon van onze huisdieren, maar door de huidige regels kon verwarring ontstaan over de samenstelling door de etikettering. Om verspilling van producten en verpakkingsmateriaal te voorkomen, stellen we een overgangsperiode voor van zes maanden waarin de huidige voorraad nog verkocht kan worden zonder de verplichting van het EU-bio logo. Als er geen bezwaren zijn tijdens de plenaire zitting van mei, kunnen de gesprekken met de lidstaten opgestart worden over de definitieve nieuwe regels”, besluit Vautmans.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.