Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Minder gezondheidsklachten bij mensen met een groene tuin

Meer groen in particuliere tuinen is niet alleen nodig voor klimaatadaptatie en biodiversiteit in steden. Het lijkt ook grote invloed te hebben op de gezondheid en het welzijn van de bewoners. Dat is een van de conclusies uit een onderzoek van Wageningen University & Research en het Nivel naar de relatie tussen het hebben van een tuin en gezondheid.

“De sterkte van de relaties die we hebben gevonden, is opvallend,” zegt Sjerp de Vries, projectleider bij Wageningen Environmental Research. Het onderzoeksteam heeft gekeken naar het verband tussen het hebben van een tuin bij huis (en de hoeveelheid groen in die tuin), en hoe vaak klachten en aandoeningen voorkomen (zoals bekend bij de huisarts). Bij vrij veel aandoeningen lijkt een tuin bij huis gunstig gerelateerd te zijn aan de mate waarin ze voorkomen. En bij nog meer aandoeningen ook de hoeveelheid groen in die tuin.

De onderzochte aandoeningen
In het onderzoek zijn 21 typen aandoeningen onderscheiden. 9 hiervan blijken minder voor te komen bij mensen die een tuin bij huis bezitten, ongeacht de grootte daarvan en de hoeveelheid groen. Het verband is het sterkst bij een beroerte/hersenbloeding. Onder degenen met een tuin komt deze aandoening 15% minder voor dan onder degenen zonder tuin. Voor één aandoening is een ongunstig verband met tuinbezit gevonden (elleboog-, pols- en handklachten). Voor de overige 11 typen aandoeningen is er geen verband aangetoond.

Ook hebben de onderzoekers gekeken naar de hoeveelheid groen in de tuin, ingedeeld in vijf klassen (inclusief een klasse ‘geen tuin’). De Vries: “Hierbij zagen we bij 20 van de 21 aandoeningen een relatie, die ook nu alleen voor elleboog,- pols- en handklachten ongunstig van aard was.” Het positieve verband is het sterkst bij darminfectie: deze komt minstens 20% minder voor bij mensen met 50 m2 tuingroen of meer, dan bij mensen zonder tuin.

Klik hier om verder te lezen.

Bron: WUR

Publicatiedatum: